Κτηματολόγιο: Υπό προϋποθέσεις η ολοκλήρωσή του ώς το 2020

Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ανώνυμη ΕταιρείαΗ περάτωση του Κτηματολογίου εντός πενταετίας είναι εφικτή, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις. Όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ελλάδος (ΕΚΧΑ) Χριστίνα Κλωνάρη, απαντώντας σε ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το αργότερο ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις προκειμένου η περάτωση του έργου να έχει ολοκληρωθεί εντός του χρονικού περιθωρίου που έχει δοθεί, δηλαδή έως το 2020.

Οι αλλαγές αφορούν τη διοικητική και επιχειρησιακή αυτοτέλεια της εταιρείας, τη θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων για τη λειτουργία του θεσμού και με προσανατολισμό τη χρήση νέων τεχνολογιών που απλουστεύουν τις διαδικασίες και εξοικονομούν χρόνο και χρήμα στους συναλλασσόμενους.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, έως το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα υποβληθεί αίτημα συγχρηματοδότησης μεγάλου έργου προς την ΕΕ για την ολοκλήρωση της σύνταξης του Κτηματολογίου στο υπόλοιπο της χώρας. Το έργο έχει συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» της προγραμματικής περιόδου 2014-20 και ολοκληρώνεται η εξειδίκευσή του. Πάντως, το μεγάλο μέρος του κόστους καλύπτεται από τα τέλη κτηματογράφησης που καταβάλλονται από τους δικαιούχους (πλην του Δημοσίου).

Όσον αφορά στην προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών, ειδικά για τα παλαιά προγράμματα κτηματογράφησης των ετών 1997-99, τα οποία είχαν πιλοτική κατεύθυνση, προβλέπεται επιμήκυνση που ορίζεται στα 12 έτη για τους κατοίκους εσωτερικού και στα 14 έτη για τους κατοίκους εξωτερικού. Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που προκηρύσσονται μετά το έτος 2008, η σχετική προθεσμία είναι πενταετής και επταετής για κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού αντίστοιχα.

Η τρέχουσα κατάσταση του έργου
Με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δεν αποτελεί μόνο μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο εργαλείο αξιόπιστης χάραξης και άσκησης πολιτικών γης και μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων, οι 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν αισιόδοξο τον στόχο περάτωσης του έργου έως το 2020, με δεδομένο ότι από το 1996 ξοδεύτηκαν περίπου 384 εκατ. ευρώ, αλλά το έργο της κτηματογράφησης για το 50,3% των δικαιωμάτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΧΑ, έως σήμερα:

έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Κτηματολογίου για το 25,3% των εμπράγματων δικαιωμάτων της χώρας.

βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηματογράφηση για το 18,22% των δικαιωμάτων.

έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της κτηματογράφησης για το 4,1% και απομένει το δεύτερο για το οποίο οι συμβάσεις δεν έχουν ακόμη ανατεθεί.

η κτηματογράφηση για το 50,3% των εμπράγματων δικαιωμάτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και οι αντίστοιχες συμβάσεις είναι προς ανάθεση.

Επίσης, για το 2,1% των εμπράγματων δικαιωμάτων, το Κτηματολόγιο λειτουργεί βασισμένο σε ένα παλαιότερο νομικό πλαίσιο και απαιτείται ειδική διαδικασία προκειμένου να ενταχθεί στο σύγχρονο κτηματολογικό σύστημα.

της Μάχης Τράτσα
αναδημοσίευση από In.gr

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s