Σε επεξεργασία νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

εξοικονόμηση κατ' οίκονΣτο μέλλον του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου για τη χρηματοδότησή του, αναφέρθηκε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων κυρία Ευγενία Φωτονιάτα, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως επισημαίνει η ίδια, σε σχετικό έγγραφο, έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έναρξη ενός νέου προγράμματος αντίστοιχου με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία εκ των προτέρων αξιολόγηση χρηματοδοτικού μέσου, στην οποία προσδιορίστηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες, τα βασικά χαρακτηριστικά και η μορφή των κινήτρων του νέου προγράμματος.

Ωστόσο, λόγω των οικονομικών εξελίξεων, η αξιολόγηση αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να επικαιροποιηθεί. Οι σχετικοί πόροι, οι οποίοι εξειδικεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο στο ΕΠΑνΕΚ για την υλοποίηση του νέου προγράμματος, ανέρχονται σε περίπου 248 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης (δεν περιλαμβάνονται οι πόροι που θα προέλθουν από τη μόχλευση του χρηματοδοτικού εργαλείου).

«Παγωμένες» 35.715 αιτήσεις του τρέχοντος προγράμματος
Με δεδομένη την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων που αφορούν το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης (μη επιστρεπτέες ενισχύσεις) του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων υπαγωγών, παρ’ ότι η επιλεξιμότητα δαπανών λήγει στις 31.12.2015.

Οι διαθέσιμοι πόροι των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ανά Περιφέρεια σταδιακά «στέρεψαν» από τα τέλη του 2013 ως και τα τέλη του 2014. Όμως, καθώς δεν ανακοινώθηκε ποτέ λήξη της υποβολής αιτημάτων, τα εισερχόμενα αιτήματα ένταξης στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) -εκτός προϋπολογισμού στο πρόγραμμα- ανέρχονται πλέον σε 35.715.

Για την ικανοποίησή τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ κ. Κώστα Γαλιάτσο απαιτούνται 61,32 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν δάνεια, επιδοτούμενοι τόκοι και έξοδα φακέλου και 297,13 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις, κόστος πιστοποιητικών και συμβούλου έργου.

Πάντως, κατά τη διάρκεια του 2015 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» συνολικά 527 ωφελούμενοι, εξαιτίας της απελευθέρωσης προηγούμενων δεσμευμένων κονδυλίων, η οποία προήλθε είτε από επεντάξεις ωφελουμένων λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων είτε από υπαναχωρήσεις ωφελουμένων.

Το ύψος των πόρων που είχαν διατεθεί για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» έφτανε τα 548.200.000 ευρώ, το οποίο επιμερίζονταν αρχικά σε 241.000.000 ευρώ για τη σύσταση του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και σε 307.200.000 ευρώ για το πρόγραμμα της άμεσης ενίσχυσης των νοικοκυριών και των ενεργειακών επιθεωρήσεων.

της Μάχης Τράτσα
αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s