Ανοιξε η εφαρμογή για τη διόρθωση λαθών στο Ε9

Ε9Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 του 2015 και ως εκ τούτου να μειώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Την Δευτέρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων άνοιξε την ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 έτους 2015 έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις. Οι αλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά και αμέσως μετά την οριστικοποίησή τους θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση στον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Σημειώνεται ότι οι διορθώσεις αφορούν μόνο τα στοιχεία του εντύπου Ε9 και όχι το έντυπο Ε2, με βάση το οποίο υπολογίζεται η έκπτωση 20% για όσους είχαν το 2014 «κενό» και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο. Για να γίνει διόρθωση στο Ε2 θα εκδοθεί νέα απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 είχαν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν είδαν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ την έκπτωση 20%. Αυτό έγινε, όπως επισημαίνουν, διότι ενώ συμπλήρωσαν σωστά τη λέξη «κενό» στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων (έντυπο Ε2), δεν επέλεξαν στο ηλεκτρονικό έντυπο την προσυμπληρωμένη ένδειξη «κενό» αλλά την ένδειξη «μίσθωση», με αποτέλεσμα το σύστημα να μην αναγνωρίζει ότι το ακίνητο ήταν «κενό» και να χορηγήσει στον φορολογούμενο την έκπτωση. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί οι φορολογούμενοι να κάνουν τη διόρθωση στο Ε2 ή αν θα γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Άλλα συνηθέστερα λάθη που μπορούν να διορθώσουν οι φορολογούμενοι στο ηλεκτρονικό Ε9 αφορούν σε:

  • Λανθασμένη δήλωση επιφανείας, σε ακίνητα στα οποία έχει τακτοποιηθεί ο ημιυπαίθριος χώρος. Η επιφάνεια του ημιυπαίθριου θα πρέπει να δηλωθεί κανονικά ως επιφάνεια κύριας χρήσης.
  • Λανθασμένη δήλωση της επιφάνειας του οικοπέδου στα ακίνητα που δεν διαθέτουν οριζόντια ιδιοκτησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναγραφεί και η επιφάνεια του συνολικού οικοπέδου στη γραμμή ενός από τα δικαιώματα που υπάρχουν στο ακίνητο και δηλώνονται από τον ιδιοκτήτη.

Πηγή:

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s