Ενιαίος ο υπολογισμός εισφορών και φόρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες

φόροιΕνιαίο τρόπο υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών και φόρων των ελεύθερων επαγγελματιών και μηχανισμό για την είσπραξη τους σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αδικίες από το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τον κίνδυνο απώλειας εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το νέο σύστημα προβλέπεται να ισχύσει από την 1/1/2017.

Χθες ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων αυτοαπασχολούμενων (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί), οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» εντός των επόμενων ημερών και να παρθούν οριστικές αποφάσεις.

«Η σκέψη που έχουμε είναι αθροίσουμε τη φορολογική και την ασφαλιστική επιβάρυνση ώστε να μην καταλήγει ένα δίκαιο σύστημα σε αποτελέσματα που σε ορισμένες περιπτώσεις να μην είναι δίκαια. Θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα ισονομίας δικαιοσύνης, ίδιων κανόνων για όλους τους Έλληνες, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κοινωνία πράγμα που ξεκινήσαμε από τώρα ώστε να ελέγξουμε και ενδεχόμενες συνέπειες ακραίες για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ασφαλισμένων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Υπολογίζουμε ότι για τη μεγάλη πλειονότητα και των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων, επειδή πια η βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι το εισόδημα, θα έχουμε ελαφρύνσεις. Εφόσον λοιπόν ελαφραίνουμε τις φτωχές και τις αδύναμες κατηγορίες πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αναπλήρωσης των χρημάτων αυτών. Πρέπει να πληρώσουν επομένως λίγα περισσότερα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα. Δεν θέλουμε όμως αυτή η αθροιστική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση να φτάσει σε δημευτικά επίπεδα, γιατί άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη, να δίνει πιο πολλά αυτός που έχει απέναντι σε αυτόν που δεν έχει τίποτα, αλλά να μη φτάνει αυτή η επιβάρυνση να είναι εξοντωτική» συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται περικοπή στο άθροισμα ασφαλιστικών εισφορών και φόρων έτσι ώστε για εισοδήματα έως €30.000 η συνολική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 55%, ενώ από το ποσό αυτό και πάνω η επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 60%. Όπως ανέφερε ο Υπουργός για μεγαλύτερα εισοδήματα (άνω των €70.000) η ανώτατη μηνιαία εισφορά θα είναι της τάξης των €1.117.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s