Οι νέες αντικειμενικές αξίες

Αντικειμενικές αξίεςΝέο «πονοκέφαλο» θα φέρει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΒΗΜΑ, το αρχικό πόρισμα της επιτροπής προέβλεπε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών, αλλά μετά από συσκέψεις αποφασίστηκε να περιοριστούν από 40% σε 20% μεσοσταθμικά – εν μέρει και για να μην πληγούν και οι αποτιμήσεις των τραπεζών που έχουν εγγράψει αξίες από ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Με βάση το πόρισμα της επιτροπής για τις νέες αντικειμενικές, εκτός κι αν υπό το βάρος της αντίδρασης των πολιτών αλλάξει το πλάνο της κυβέρνησης, θα ισχύσουν οριζόντιες μειώσεις 10%-20% για τις μεσαίες περιοχές, μικρές μειώσεις αλλά και αυξήσεις σε λαϊκές περιοχές, ενώ στο ύψος τους χωρίς κούρεμα παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές-φιλέτα όπως Μύκονος, Εκάλη κ.α. Οι τιμές αναμενόταν να ανακοινωθούν πριν από την Πρωτοχρονιά, αλλά έχουν καθυστερήσει, κάτι που δείχνει και τις ζυμώσεις που γίνονται μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πάντως, προβλέπεται ότι:

  • Σε περιοχές με τιμή ζώνης 600-750 ευρώ (που αποτελούν και το 41% της χώρας) οι τιμές της Εφορίας πρέπει να αυξηθούν 5%-15% για να προσεγγίσουν τις εμπορικές. Στην περίπτωση αυτή, ακίνητα στο Πέραμα και στη Δραπετσώνα μπορεί να δουν αύξηση των τιμών ζώνης της Εφορίας.
  • Σε περιοχές με τιμές 750-1.500 ευρώ πρέπει να μειωθούν λιγότερο ή να μείνουν σταθερές. Συνοικίες όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι θα παραμείνουν έτσι στον ίδιο παρονομαστή.
  • Σε μεσαίες περιοχές με τιμές 1.500-2.500 ευρώ πρέπει να μειωθούν κατά 10% έως και 20%. Περιοχές όπως το Φάληρο, η Αγία Παρασκευή κ.λπ. θα δουν μείωση τιμών που προσεγγίζει τα δεδομένα της αγοράς.
  • Σε ακριβές περιοχές αξίας από 2.500 ευρώ και πάνω (ή έως 4.000-5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) οι τιμές θα μείνουν αμετάβλητες.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015, όπως επιτάσσει η πρόσφατα εκδοθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέχρις ότου καταστούν δυνατές η κατάργηση των αντικειμενικών τιμών και η καθιέρωση ενός νέου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων το οποίο θα βασίζεται στις πραγματικές εμπορικές τιμές τους.

Με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές θα υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις, στις κληρονομιές, στις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων, στα ενοίκια των κατοικιών, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, το τέλος ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τα έξοδα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στις εφορίες: από τις νέες τιμές ζώνης μπορεί μεν να μην επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015, αλλά θα πρέπει να επανυπολογιστούν όλοι οι φόροι κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και αγορών, και μάλιστα χειρογράφως!

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν επιστροφές φόρων, αφού όταν ολοκληρωθούν οι νέες εκκαθαρίσεις η θετική διαφορά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές των φορολογούμενων. Αντιθέτως, για όσους προκύπτει επιπλέον φόρος, αυτός θα βεβαιωθεί και θα πληρωθεί κανονικά!

Αντίστοιχες ανατροπές αναμένονται και στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, στα οποία όμως οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν άμεσα ή και αναδρομικά σε κάποιες περιπτώσεις τους συντελεστές, για να μη βγουν χαμένοι από τις αναδρομικές αλλαγές των τιμών της Εφορίας.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s