Νέα σενάρια για τις εισφορές των μηχανικών

μηχανικόςΝέο γύρο αντιδράσεων και απεργιών ξεκινούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται βάναυσα από το σχέδιο για τις εισφορές.

Ειδικά στον κλάδο των μηχανικών και των δικηγόρων αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα σημάνει την οικονομική τους διάλυση.

Μπροστά στο κύμα αντιδράσεων το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγές:

  1. Για τους νέους επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς) να καθιερωθεί μια χαμηλότερη κατηγορία ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες (από 0 ως 3 ή 5 χρόνια).
    Για αυτή την κατηγορία αναμένεται να τεθεί το όριο των 468 ευρώ τον μήνα ως εισόδημα που επιφέρει εισφορές ύψους 93 ευρώ (από 117 ευρώ). Η ίδια ελάφρυνση εξετάζεται να ισχύσει και για όσους ανεξάρτητα απασχολουμένους αποφασίζουν να αλλάξουν επαγγελματική δραστηριότητα και να ξεκινήσουν από το μηδέν μια νέα σταδιοδρομία.
  2. Για τα υψηλότερα εισοδήματα αναμένεται να τεθεί πλαφόν ανάλογα με το εισόδημα.
    Οι εμπειρογνώμονες θα προτείνουν για εισοδήματα 20.000 ως 35.000 ευρώ η οροφή να οριστεί στο 45%, από 35.000 ως 50.000 ευρώ στο 50%, από 50.000 ως 65.000 ευρώ στο 55% και στα υψηλότερα εισοδήματα από 60% ως 65%.
    Για παράδειγμα, αντί το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να προκύπτει από το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού (5.860 ευρώ τον μήνα που σημαίνει την καταβολή μηνιαίας εισφοράς 1.172 ευρώ για σύνταξη), να υπολογίζεται στο τετραπλάσιο του κατώτατου μισθού (2.344 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισφορά 468 ευρώ).
  3. Θα επανεκτιμηθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις για  ελεύθερους επαγγελματίες, και συγκεκριμένα το ποσοστό 6,95% για την περίθαλψη, το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.

Με το νέο σύστημα ένας επαγγελματίας που πλήρωνε 90 ευρώ τον μήνα για υγειονομική περίθαλψη από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα πληρώνει 115 ευρώ.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s