Ημερίδα: «Συντήρηση ή κατεδάφιση;»

πολεοδομική μεταρρύθμισηΗμερίδα με θέμα: «Συντήρηση ή Κατεδάφιση;» Διοργανώνεται στις 18 Φεβρουαρίου και ώρα 6μ.μ., στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος), από το ΚΕΜ (Κοινωνικό Εργαστήριο Μηχανικών), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ.

Η ημερίδα θα έχει τη μορφή στρογγυλής τράπεζας, όπου εκτός των εισηγητών ο λόγος θα δίνεται και στους παρευρισκομένους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Εισηγητές:

  • Θ. Π. Τάσιος, Καθηγητής ΕΜΠ: Υφιστάμενες κατασκευές υπό το πρίσμα των σύγχρονωναντιλήψεων για τον σεισμό
  • Γεώργιος Γκανασούλης, Γενικός Διευθυντής Πολεοδομίας ΥΠΕΝ: Συντήρηση ή κατεδάφιση;: η παράμετρος των παραδοσιακών περιοχών και κτιρίων
  • Νίκος Φιντικάκης, Αρχιτέκτων: Κλιματική αλλαγή: ένα νέο δεδομένο για τα κτίρια και τις πόλεις
  • Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, Οικονομολόγος: Νέα επιχειρηματικά μοντέλα αξιοποίησης του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος.

Συντονιστής: Γιώργος Χατζηστεργίου, Πολιτικός Μηχανικός.

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, «η «οικοδομή», κεντρική βιομηχανία της Ελλάδας σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο, είναι σήμερα σε μαρασμό. Στις συνθήκες αυτές, η αποκαλούμενη «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» αποσυντίθεται. Η τεχνογνωσία παραγωγής, αυτό το πολύτιμο άυλο κεφάλαιο, σταδιακά χάνεται, η αξία των αποθεμάτων της κοινωνίας που είχαν επενδυθεί κυρίως στις κατασκευές απομειώνεται δραματικά και βεβαίως η παραγωγή καθ’ εαυτή σχεδόν δεν υφίσταται.

Σε κάθε περίπτωση, τα προϊόντα αυτής της μακρόχρονης εργώδους δραστηριότητας, κτίρια πολλών κατηγοριών, είναι ακόμα εδώ, παντού γύρω μας, και εμπλέκονται ποικιλοτρόπως στις ζωές μας. Ποιος είναι λοιπόν ο βέλτιστος τρόπος διαχείρισής τους; Μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια αλλά και αποδοτικότητα μεσοπρόθεσμα; Πόσο απαραίτητη είναι μία αναβάθμισή τους ώστε να ανταποκριθούν σε νέες απαιτήσεις και τι σημαίνει αυτό από τεχνική και οικονομική άποψη; Και βεβαίως υπάρχει πάντοτε η εναλλακτική της κατεδάφισης και εκ νέου κατασκευής. Ποιες είναι οι τεχνικές, οικονομικές παράμετροι ενός τέτοιου εγχειρήματος και ποια τα περιθώρια που αφήνει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και συγκεκριμένα δεδομένα της πραγματικότητας, όπως είναι η πολύϊδιοκτησία;’.

Και ακόμη αναφέρεται:

«Είναι γεγονός πως στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και άλλης ασφυξίας της Ελλάδας των Μνημονίων, ένα αποθαρρημένο τμήμα της χειμαζόμενης κοινωνίας μπορεί να μην συγκινείται από συζητήσεις του τύπου «Συντήρηση ή κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιρίων». Όμως, η ζωή συνεχίζεται και μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις μιας ποιοτικής, ευημερούσας ζωής είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μία ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά των διαθέσιμων αποθεμάτων μας ώστε να αντιληφθούμε επαρκώς πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε αποδοτικά σε βάθος χρόνου, δίνοντας έμφαση παράλληλα σε εμπνευσμένους τρόπους αξιοποίησης τους ακόμα και στη σημερινή συγκυρία, φτιάχνοντας θύλακες ιδιαίτερων παραγωγικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων».

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s