Αναβλήθηκε η απόφαση για τον διαγωνισμό κτηματογράφησης

Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ανώνυμη ΕταιρείαΑναβλήθηκε μέχρι τη Δευτέρα η λήψη της απόφασης για την ακύρωση ή μη του τελευταίου διαγωνισμού κτηματογράφησης. Εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των τοπογράφων-μηχανικών και δύο συνδέσμων μελετητών παρεμπόδισαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ), ζητώντας συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη, αίτημα που τελικά έγινε δεκτό.

Όπως αποκάλυψε η «Κ», ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης αποφάσισε, τελικά, την ακύρωση της τελευταίας φάσης κτηματογράφησης (28 διαγωνισμοί), η οποία αφορούσε το υπόλοιπο 65% της χώρας (85,9 εκατ. στρέμματα, 16 εκατ. ιδιοκτησιακά δικαιώματα). Η σχετική απόφαση θα λαμβάνονταν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΧΑ χθες το μεσημέρι.

Ωστόσο χθες το πρωί πήγαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στη λεωφόρο Μεσογείων, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής/Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου των Τοπογράφων (ΠΣΔΑΤΜ). Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να μιλήσουν με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΧΑ, όπερ και έγινε δεκτό. Εκεί ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους, ζητώντας να συναντηθούν με τον κ. Σκουρλέτη πριν από τη λήψη απόφασης. Τελικά το αίτημά τους έγινε δεκτό: το Διοικητικό Συμβούλιο αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, ενώ ο κ. Σκουρλέτης θα δεχθεί τους εκπροσώπους των φορέων αύριο Παρασκευή. Νωρίτερα το ΤΕΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση, κατηγορώντας το υπουργείο για αιφνιδιασμό των τεχνικών φορέων και της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι οι διαγωνισμοί της 4ης γενιάς κτηματογράφησης είχαν προκηρυχθεί το 2013. Το έργο όμως «κόλλησε», καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι Έλληνες συμμετέχοντες λειτούργησαν ως λόμπι για να αποκλείσουν ξένους συμμετέχοντες. Το ζητούμενο, βέβαια, αν ο διαγωνισμός επαναπροκηρυχθεί, είναι πως η ΕΚΧΑ θα διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα «διαρροών»…

του Γιώργου Λιάλιου
αναδημοσίευση από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s