«Δυσκολία» στη μεταφορά μέρους του ΤΣΜΕΔΕ στον Ενιαίο Φορέα

ΤΣΜΕΔΕΕλπίδες ότι μέρος του ΤΣΜΕΔΕ θα μείνει ανεξάρτητο και αυτοδιαχειριζόμενο παρά τη μεταφορά του ασφαλιστικού ταμείου στον Ενιαίο Φορέα δίνει στο ΤΕΕ η δυσκολία που φέρεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο θέμα της εγγυοδοσίας και της Τράπεζας Αττικής.

Στη σύσκεψη των προέδρων των ΤΕΕ την Παρασκευή στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, υπήρξε ανεπίσημη ενημέρωση για το θέμα, καθώς με απόφαση του ανώτατου οργάνου της Αντιπροσωπείας το ΤΕΕ έχει διακόψει τις συνομιλίες με το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η συνάντηση επισήμανε ότι κρίνεται έως αδύνατη η μεταφορά στον Ενιαίο Φορέα οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως είναι οι εγγυητικές επιστολές και το Μετοχολόγιο της Τράπεζας Αττικής, καθώς τα κεφάλαιά του Ενιαίου Φορέα θα ανακεφαλαιοποιούνται με κεφάλαια της κρατικής επιχορήγησης.

Η συνάντηση, η οποία αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν στις κινητοποιήσεις, υπογράμμισε, όπως είπε η κ. Καπούλα, ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το ΤΣΜΕΔΕ να μετατραπεί σε Νέο Φορέα, διατηρώντας μέρος της περιουσίας του για να μπορεί και να εκδίδει εγγυητικές και να διαχειρίζεται και την Τράπεζα.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική από τους μηχανικούς, οι οποίοι βέβαια συνεχίζουν αμετακίνητοι τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την απόσυρση του 38,45% επί του καθαρού εισοδήματος υπέρ του ασφαλιστικού φορέα, καθώς εκτιμάται ότι αυτό θα οδηγήσει τους επαγγελματίες σε έξοδο από τον κλάδο.

 «Αυτήν την περίοδο με την έντονη τραπεζική κρίση και το κλειστό τραπεζικό σύστημα λόγω capital controls θα δημιουργούταν πρόβλημα με την έκδοση εγγυητικών επιστολών προς τους εργολήπτες», είπε η κ. Καπούλα, τονίζοντας ότι: «για εμάς είναι κρίσιμο να μπορεί το ΤΣΜΕΔΕ σε οποιαδήποτε νέα μορφή ασφαλιστικού φορέα να καλύπτει ταυτόχρονα την εγγυοδοσία και τα δημόσια έργα».

Οι μηχανικοί συνεχίζουν της κινητοποιήσεις με την αποχή από τα τεχνικά συμβούλια και τους διαγωνισμούς ενάντια στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

της Κατερίνας Μαρούγκα
αναδημοσίευση από Ταχυδρόμο

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s