Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα δασικά αυθαίρετα

ΑυθαίρεταΤην άμεση καταγραφή όλων των διαμορφωμένων οικισμών που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 60ετία προτάσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να ακολουθήσει το «κοσκίνισμά» τους από επιτροπές ειδικών επιστημόνων και να ξεκαθαρίσει οριστικά η διατήρηση ή κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων.

Σημείο αναφοράς θα είναι ο δασικός χάρτης της περιοχής, που θα θέσει με επιστημονικά κριτήρια την «πράσινη» γραμμή, η οποία θα οριοθετεί τις οικολογικά ευαίσθητες ζώνες από τους οικισμούς που προβλέπεται στη συνέχεια να ενταχθούν σε σχέδιο πόλης.

Το μέτρο επικροτήθηκε από το WWF Ελλάς και τους Οικολόγους Πράσινους, αφού προηγουμένως ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης προχώρησε σε μια μικρή αλλά καθοριστική προσθήκη, με την οποία διασαφηνίζεται ότι για τις «γκρίζες ζώνες» εξακολουθεί να ισχύει η δασική νομοθεσία ώς την οριστικοποίηση του χάρτη.

Η εκπόνηση των δασικών χαρτών αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, που φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το σύνολο της χώρας ώς τα τέλη του 2018.

Η υλοποίησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά αν επιτευχθεί θα ξεμπλοκάρει και το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Η τελευταία απόπειρα καταγραφής των δασών ξεκίνησε το 2000 και σήμερα υπάρχουν επικυρωμένοι δασικοί χάρτες μόλις για το 1% της χώρας!

Δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το 45%.

dasikoi_xartes_graphima

Οι κατηγορίες
Με τις νέες ρυθμίσεις οι οικισμοί χωρίς σχέδιο χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Με πορτοκαλί καταγράφονται οικισμοί που υπήρχαν προ του 1923, αλλά δεν έχουν σαφή όρια σχεδίου πόλης. Αφορά κυρίως εκτάσεις σε αστικές περιοχές, όπως η Γλυφάδα, η Νέα Ιωνία, το Γαλάτσι, για τις οποίες θα προωθηθεί αμέσως η τυπική θεώρηση των ορίων τους.
  • Με κίτρινο χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Τα όριά τους καθορίζονται με το Διάταγμα του 1985 και καλύπτουν τα ακίνητα που βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το κέντρο του οικισμού. Με την ασαφή αυτή αναφορά, τα όρια «ξεχείλωναν» ύστερα από πιέσεις των τοπικών παραγόντων.
  • Με ιώδες χρώμα μαρκάρονται οι «οικιστικές πυκνώσεις» που αφορούν διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων, οι οποίοι όμως έχουν δημιουργηθεί σε εκτάσεις που καταγράφονται ως δασικές με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και, ειδικά για την Αττική, του 1937. Τα κριτήρια θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση και στη συνέχεια οι δασικές υπηρεσίες θα καθορίσουν μέσα σε έξι μήνες τα όριά τους. Όσοι οικισμοί καλύπτουν τις προδιαγραφές θα αποχαρακτηριστούν και θα καθοριστούν τα ισοδύναμα για να εξασφαλιστεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και να μην υπάρξει πρόβλημα με το ΣτΕ. Για τους υπόλοιπους, το υπουργείο Περιβάλλοντος υπόσχεται… μπουλντόζες.

«Έκλεισε το παραθυράκι που θα έφερνε θύελλες στα δάση μας», τονίζει σε δήλωσή της η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Με παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά και αποστολή περίπου 300.000 μηνυμάτων, η διάταξη βελτιώθηκε και εξαλείφθηκε ένα «λάθος» που θα υποβάθμιζε τη δυνατότητα των δασικών χαρτών να καταγράψουν τις παρανομίες.

Σημειώνει ότι υπήρχε κίνδυνος, μαζί με μερικές «γνωστές και πραγματικά προβληματικές περιπτώσεις», που πρέπει να αντιμετωπιστούν, να ευνοηθούν και «αμέτρητες δασικές περιοχές που έχουν σκανδαλωδώς και δίχως άδεια οικοδομηθεί».

Θετική είναι η άποψη και των Οικολόγων Πράσινων, που ζητούν να ακολουθήσει ευρεία διαβούλευση για τα κριτήρια χαρακτηρισμού των περιοχών «οικιστικών πυκνώσεων».

της Χαράς Τζαναβάρα
αναδημοσίευση από efsyn.gr

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s