Νέες αντικειμενικές το β΄ εξάμηνο του 2017

Αντικειμενικές αξίεςΓια το δεύτερο εξάμηνο του 2017 μετατίθεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2017 οι αντικειμενικές αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων, ενώ το ίδιο διάστημα θα καταργούνταν και ο ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, η αδυναμία δημιουργίας του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των νέων τιμών, σε συνδυασμό με τη δυσκολία δημιουργίας ενός νέου φόρου που θα αποδίδει περί τα 3,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές πίστωση χρόνου για να μπορέσει να εκπληρώσει τη μνημονιακή δέσμευση.

Αυτόματη αναπροσαρμογή
Το νέο σύστημα, όταν αυτό είναι έτοιμο, θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα.

Δηλαδή, κάθε φόρα που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης είχε ανακοινώσει το 2015 ότι ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές και όχι στις αντικειμενικές αξίες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ελαφρύνει τις μικρές περιουσίες μεταφέροντας τα φορολογικά βάρη στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.

Ωστόσο, το μόνο που άλλαξε ήταν η επιβάρυνση περίπου 600.000 ιδιοκτητών ακινήτων (μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου στις 200.000 ευρώ), ενώ οι έχοντες μικρότερες ιδιοκτησίες θα πληρώσουν τα ίδια σε σχέση με το περυσινό έτος.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι και το 2017 τα ακίνητα θα συνεχίσουν να φορολογούνται με πλασματικές αξίες, δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες κατά 30% μεσοσταθμικά σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.

Στην περίπτωση όπου το Δημόσιο έθετε σε εφαρμογή το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών από τον Ιανουάριο του 2017, θα είχε μεγάλες απώλειες εσόδων, καθώς δεκάδες φόροι υπολογίζονται με βάση αυτές. Όπως γίνεται αντιληπτό, εφόσον εφαρμοστεί το νέο σύστημα, θα μειωθούν οι αξίες των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν και τα έσοδα:

  • Των δήμων από το τέλος ακινήτων που επιβάλλουν.
  • Του φόρου δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.
  • Του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κ.λπ.
  • Των πολεοδομικών προστίμων.
  • Των τεκμηρίων και της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης.

Προκειμένου, λοιπόν, να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα οι φόροι αλλά και εξαιτίας των αδυναμιών που περιγράφηκαν παραπάνω, η κυβέρνηση ζήτησε τη μετάθεση για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος αντικειμενικών αξιών, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα γίνουν το 2018.

Παραλογισμός…
Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, αυτές διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και, όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση στην κτηματαγορά δεν πρόκειται να αλλάξει. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Στο Κολωνάκι, ακίνητο 100 τ.μ. τρίτου ορόφου έχει αντικειμενική αξία 198.000 ευρώ, ενώ στην αγορά δεν προσφέρονται πάνω από 150.000 ευρώ. Δηλαδή οι τιμές της εφορίας είναι υψηλότερες κατά 24%.
  • Στην Κυψέλη, ακίνητο 100 τ.μ. τρίτου ορόφου έχει σήμερα αντικειμενική αξία 102.300 ευρώ, ενώ η τιμή της αγοράς είναι χαμηλότερη κατά 65,7%.
  • Στην Εκάλη, διαμέρισμα τρίτου ορόφου κατασκευής 1990 και 100 τ.μ. έχει αντικειμενική αξία που ανέρχεται στις 293.700 ευρώ, ενώ η εμπορική τιμή του είναι χαμηλότερη κατά 35% (190.000 ευρώ).
  • Στους Αμπελοκήπους, διαμέρισμα τρίτου ορόφου, 100 τ.μ. πωλείται σήμερα στις 50.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία του φθάνει τις 82.500 ευρώ.
  • Στη Φιλοθέη, διαμέρισμα τρίτου ορόφου 100 τ.μ. πωλείται 220.000 ευρώ όταν η αντικειμενική του αξία ανέρχεται στις 287.100 ευρώ, δηλαδή είναι υψηλότερη κατά 23%.

του Προκόπη Χατζηνικολάου
αναδημοσίευση από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s