Αλαλούμ με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Αγορά ΑκινήτωνΣε τέσσερις έως έξι δόσεις μηνιαίες δόσεις θα κληθούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2016 μέχρι το τέλος του έτους.

Όταν ο Τρύφων Αλεξιάδης ρωτήθηκε το πρωί (Real FM) αν οι δόσεις, που πέρυσι ήταν έξι, φέτος θα γίνουν τέσσερις, απάντησε πως με βάση τα προβλήματα και τον ρεαλισμό αυτό είναι το πιο πιθανό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συνέδεσε τη διορία για τις φορολογικές δηλώσεις με τον αριθμό δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

 «Είναι η αγωνία που έχουμε, να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, για να γίνει εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο, ελπίζουμε χωρίς προβλήματα», είπε.

Παράλληλα, ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, δηλώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί περίπου το 85%. Εκτίμησε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου «άνετα μπορεί να τακτοποιηθεί το θέμα».

Στη συνέχεια, ωστόσο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής δήλωσε ότι εξετάζεται να επανέλθει το καθεστώς των έξι δόσεων, όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων, πέραν αυτών που προκύπτουν από το νόμο, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Τέλος, σε ερώτησε για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, είπε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια προς την κατεύθυνση αυτή.

Διευκρινίσεις Αλεξιάδη
Έπειτα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με τον χρόνο και τον αριθμό των δόσεων. Επισημαίνει:

  1. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση – υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
  2. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
  3. Από την πρώτη μέρα έναρξης των φορολογικών δηλώσεων τονίζω σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακριβώς για να έχουμε δυνατότητα πολλών μηνιαίων δόσεων στον ΕΝΦΙΑ.
  4. Ειδικά για το 2015 και λόγω καθυστέρησης στην τελική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παρατάθηκαν κατά δύο μήνες (με ειδική διάταξη νόμου) και πληρώθηκαν σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Βαρύς ο πέλεκυς
Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για τους φορολογούμενους, καθώς από τον Σεπτέμβριο αρχίζει και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Για περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το εκκαθαριστικό θα είναι «φωτιά», επειδή θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και τριπλάσιους φόρους σε σχέση με το 2015, αφού στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται για πρώτη φορά όλα τα αγροτεμάχια.

Θυμίζουμε ότι ο φορο-λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει «τσουχτερός» και το 2017, αφού θα υπολογιστεί με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες, παρά την πρόσφατη μείωσή τους, σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν υψηλότερες έως και 60% σε σχέση με τις αγοραίες.

Παράλληλα, διευκολύνεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ και το 2017 γιατί εάν οι πραγματικές τιμές -που είναι χαμηλότερες σε πολλές περιοχές της χώρας- αντικαθιστούσαν τις αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αυτό θα είχε άμεση επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους και στις εισπράξεις.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s