Ποιοι χάνουν αναδρομικά τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ;

Αγορά ΑκινήτωνΑλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016 και μάλιστα αναδρομικά φέρνει το πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα, χάνουν την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ, δηλαδή έχουν καταθέσει άνω των 38.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πληρώσουν φέτος ολόκληρο το ποσό του φόρου που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση.

Επίσης τη φοροαπαλλαγή του 100% στον ΕΝΦΙΑ θα μείνουν φέτος τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εάν έχουν εισοδήματα από τόκους πάνω από 600 ευρώ, δηλαδή καταθέσει που υπερβαίνουν τις 75.000 ευρώ.

Με τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα αυξηθούν κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα:

– Απαλλαγή από το 50%του ΕΝΦΙΑ είχε κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου οικοπέδων δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Αναδρομικά, λοιπόν, για το 2016 με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο φορολογούμενος ακόμα και αν πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια, χάνει την έκπτωση του 50% αν έχει και εισοδήματα από τόκους πάνω από 300 ευρώ.

– Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είχαν οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Αναδρομικά για το 2016 με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο φορολογούμενος ακόμα και αν πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια, χάνει την έκπτωση του 100% αν έχει και εισοδήματα από τόκους πάνω από 600 ευρώ.

Άλλες διατάξεις

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

– Στις περιπτώσεις που υπόχρεos για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων είναι ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, ο εκτελεστής διαθήκης ή ο εκκαθαριστής κληρονομιάς, ο σύνδικος της πτώχευσης και ο μεσεγγυούχος ακίνητης περιουσίας, η περιουσία αυτή δηλώνεται διαχωρισμένη από την ατομική τους περιουσία. Όμοια αντιμετώπιση προβλέπεται και κατά την υποχρέωση των παραπάνω προσώπων σε καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

– Για όσους δεν υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων ή υποβάλουν εκπρόθεσμη ή ανακριβή δήλωση, με συνέπεια τη μη διενέργεια εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ ή την εκκαθάριση ή τον προσδιορισμό αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, ως αφετηρία για την επιβολή των τόκων ορίζεται η επομένη της ημερομηνίας της πρώτης ηλεκτρονικής έκδοσης του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ για το οικείο έτο5 αντί της επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων που ισχύει σήμερα.

Πηγή:

  • έντυπη έκδοση του «Εθνους» (14/7/2016)

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s