Αυθαίρετα: Ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες, περισσότερες δόσεις και κοινωνικά κριτήρια

ΑυθαίρεταΑλλαγή στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, μεγαλύτερες δόσεις αλλά και κοινωνικά κριτήρια ώστε να προσέλθει μαζικά ο κόσμος στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα, προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται να βγάλει την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον 4178/2013, τον οποίο εσπευσμένα είχε θεσπίσει πριν τρία χρόνια το υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε κηρύξει αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο (4014/2011).

Η οικοδομική άδεια θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και στόχος είναι με τον αριθμό πρωτοκόλλου που παίρνει ένας πολίτης που υποβάλλει το φάκελο, να παίρνει και αριθμό αδείας ώστε να ξεκινήσει να χτίζει.

Όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννη Τσιρώνης, η νέα ρύθμιση του υπουργείου, δεν θα είναι μόνο ένας νόμος για τα αυθαίρετα αλλά ένας νόμος – πλαίσιο, ο οποίος θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις πολεοδομικού σχεδιασμού. Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι διαχρονικά μία από τις κυριότερες αιτίες της αυθαίρετης δόμησης είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Πολεοδομικών Μελετών και Πράξεων εφαρμογής που διαρκούν έως και 15 χρόνια. Για αυτό και ο νέος νόμος στο κεφάλαιο Β, προβλέπει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων.

 «Το μέλημα μας δεν είναι να τιμωρήσουμε αλλά να καταγράψουμε και να θεραπεύσουμε την αυθαίρετη δόμηση. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν για τις αυθαιρεσίες που έχουν στα σπίτια τους και τις ανακαλύπτουν όταν πάνε να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο» δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Ράδιο Κρήτη. Ο υπουργός ξεκινά την καμπάνια για το νέο νόμο από το Ηράκλειο, ένα κατεξοχήν εμβληματικό νομό στο θέμα των αυθαιρέτων, που πιέζει διαχρονικά την πολιτεία για εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Είναι άλλωστε μία από τις πιο χαρακτηριστικές αυθαιρετούπολεις, καθώς ολόκληρες αστικές περιοχές της πόλης είναι εκτός σχεδίου.

 «Εστιάζουμε στις αιτίες του προβλήματος και όχι να κόψουμε ένα οριζόντιο πρόστιμο, ανάλογα με τα τετραγωνικά» δήλωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι εάν οι επιπτώσεις ενός αυθαιρέτου, δεν είναι μεγάλες για το περιβάλλον το πρόστιμο δεν θα είναι εξοντωτικό. Όπως ανέφερε, το σχέδιο νόμου, προβλέπει μεγαλύτερες δόσεις σε κατηγορίες πολιτών με μεγάλες παραβάσεις που αντιμετωπίζουν αδυναμία στην καταβολή του προστίμου ενώ υπάρχουν σκέψεις να υπάρξει και μία περίοδος χάριτος. Ωστόσο, κρίνεται σαφές ότι οι τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν μόνο με την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, μιας και τα έσοδα από τα αυθαίρετα καλύπτουν δημοσιονομικές ανάγκες.

Με αφορμή τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ο αναπληρωτής υπουργός θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει με τοπικούς, παράγοντες περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για να μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης και σύλλογοι τοπογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, η διεύθυνση πολεοδομίας δήμου Ηρακλείου, ο σύλλογος οικιστών, δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και η διεύθυνση ΠΕΧΩ Κρήτης.

της Μαριάννας Τζάννε
αναδημοσίευση από NewMoney

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s