Μειωμένο κατά 25% το κόστος της ηλιακής ενέργειας σε πέντε μήνες

φωτοβολταϊκάEυοίωνο προμηνύεται το μέλλον για τη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας μετά τις ταχύτατες μειώσεις στο κόστος εγκατάστασης, καταφέροντας μάλιστα σε μόλις πέντε μήνες να πέσει κατακόρυφα σε ένα εντυπωσιακό 25%, όπως αποδεικνύεται από δύο πρόσφατες προσφορές κατασκευής ηλιακών έργων στην Κίνα και το Αμπού Ντάμπι.

Συγκεκριμένα, στις 11 Αυγούστου κατατέθηκε μια προσφορά 0,46 δολαρίων ανά βατ για την κατασκευή έργου ηλιακής ενέργειας 500 μεγαβάτ στην Κίνα, και στις 19 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκε χαμηλή προσφορά-ρεκόρ ύψους 0,023 δολαρίων ανά κιλοβατώρα για έργο 1,2 γιγαβάτ στο Άμπου Ντάμπι.

Η Κίνα και το Αμπού Ντάμπι δεν είναι τα μόνα μέρη στον κόσμο όπου σημειώνονται δραματικές μειώσεις στο κόστος της ηλιακής ενέργειας. Εξάλλου, ένα έργο ισχύος 100 μεγαβάτ στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένει έγκριση για την παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας με κόστος 0,04 δολάρια ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί ποτέ για φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ, κατά πολύ χαμηλότερη από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από άνθρακα, φυσικό αέριο ή πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το κόστος των διάφορων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας έχει μειωθεί από 41% έως 94% κατά τα τελευταία επτά χρόνια. Η έκθεση εξέτασε την αιολική και ηλιακή ενέργεια, μπαταρίες και φωτισμό LED, και ανακάλυψε ότι όλες οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας παρουσίασαν δραματική μείωση τιμών από το 2008 έως το 2015. Η αιολική και ηλιακή ενέργεια μάλιστα αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των νέων εγκαταστάσεων στους τομείς της ενέργειας το 2015.

Ακριβώς ένα μήνα αφότου η τιμή της ηλιακής ενέργειας στη Χιλή μειώθηκε στο μισό του κόστους της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, σημειώθηκε νέο ρεκόρ χαμηλής τιμής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Υδάτων του Άμπου Ντάμπι (ADWEA) αποδέχθηκε την προσφορά για το σταθμό, που προορίζεται για την κοινότητα Σουαϊχάν, βορειοδυτικά του Αμπού Ντάμπι.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η ADWEA αξιολογεί επίσης την προσφορά μιας κοινοπραξίας της EDF, της PAL και της Masdar, της ενεργειακής εταιρείας του Αμπού Ντάμπι, αλλά η τιμή της προσφοράς δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί. Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλής τιμής από τις JinkoSolar και Marubeni είναι ένα ιστορικό γεγονός, αλλά οι αξιωματούχοι της ADWEA έχουν υπογραμμίσει ότι η τιμή ανά κιλοβατώρα είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που θα λάβουν υπ’ όψιν τους, προτού αποφασίσουν ποια κοινοπραξία θα αναπτύξει το νέο έργο.

Επενδύσεις
Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της αγοράς μεγεθύνεται και εντός της Ε.Ε., με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ανακοινώνει προ διμήνου την επένδυση έως και 62 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Τράπεζα έχει στόχο να διαθέτει το ένα τέταρτο των δανείων της προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και για αυτό το λόγο διαθέτει τα σχετικά κεφάλαια αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέσω της ελβετικής επενδυτικής εταιρείας SUSI. Η ελβετική εταιρεία έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτήσει έργα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 170 μεγαβάτ, σε πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επίτροπος της Ε.Ε. για το κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, χαιρέτισε τη συμφωνία ως «ένα παράδειγμα τοπικής δέσμευσης για τη μετατροπή του ενεργειακού συστήματος». Η συμφωνία αποτελεί μέρος ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων, το οποίο έχει ως στόχο να διαθέσει 315 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια μέσα σε τρία χρόνια.

Το έργο αποτελεί προσωπικό στοίχημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με σκοπό την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, των ερευνητικών και ψηφιακών επιχειρήσεων, καθώς και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο στόχος έχει εκπληρωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, με 20 δισ. ευρώ δημόσιου δανεισμού και σχεδόν 100 δισ. δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα να έχουν διατεθεί. Από αυτά, τα 4 δισ. κονδυλίων της Ε.Ε. έχουν διατεθεί στον τομέα της ενέργειας, απέχοντας όμως κατά πολύ από τα 2 τρισ. που η Κομισιόν εκτιμά ότι απαιτούνται για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την καθαρή ενέργεια ως το 2030.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πιμ φαν Μπάλεκομ.

Ωστόσο, οι εγκεκριμένες προτάσεις δεν αφορούν όλες χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ σε ένα έργο αυτοκινητοδρόμου στην Ολλανδία και 50 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση ενός γαλλικού χαλυβουργείου. Τέτοια έργα όχι μόνο δεν ευνοούν τους κλιματικούς στόχους, αλλά προσελκύουν επίσης 40% λιγότερες ιδιωτικές επενδύσεις για κάθε δημόσιο ευρώ που επενδύεται, σε σύγκριση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας ξεπερνούν πλέον αυτές στον τομέα της εξόρυξης άνθρακα και της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου μαζί, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας μπορεί να καταργεί παλαιές θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει νέες, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στις γυναίκες. Σύμφωνα με την έκθεση του IRENA, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απασχολεί περισσότερες γυναίκες από ό,τι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας.

Για παράδειγμα, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στον τομέα της ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 19% το 2013 σε 24% πέρυσι. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο σε σχέση με τη θέση των γυναικών στη συνολική αγορά εργασίας, αλλά είναι υψηλότερο από ό,τι στη συμβατική ενεργειακή βιομηχανία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η απασχόληση στην πράσινη ενέργεια αυξήθηκε κατά 5% το 2015, σε 8,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015, κατήργησε κατά εκτίμηση 350.000 θέσεις εργασίας στον τομέα του πετρελαίου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Παγκοσμίως, η ηλιακή βιομηχανία ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 11% μεταξύ 2014 και 2015, σε 2,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις εργασίας, περίπου 1,7 εκατομμύρια, βρίσκονται στην Κίνα, όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα ηλιακά πάνελ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μείωση της παραγωγής σήμαινε ότι οι διαθέσιμες δουλειές μειώθηκαν, αλλά τα υψηλά ποσοστά ηλιακής εγκατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστάθμισαν αυτή την τάση.

Οι πιο ενδιαφέρουσες αγορές σήμερα είναι οι χώρες με ασταθή ηλεκτρικά δίκτυα, όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και η Κένυα, αναφέρει η έκθεση. Είναι πιθανό ότι οι χώρες αυτές θα υιοθετήσουν ευρέως μικρά, ανεξάρτητα ηλιακά συστήματα, με τον ίδιο τρόπο που η Αίγυπτος και άλλες χώρες χωρίς εκτεταμένη τηλεφωνική πρόσβαση, υιοθέτησαν γρήγορα τα κινητά τηλέφωνα.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει την Κίνα για την πώληση ηλιακών συλλεκτών σε χαμηλότερες τιμές από την υπόλοιπη αγορά, με στόχο να πλήξουν άλλες χώρες με παραγωγή ηλιακών πάνελ. Για αυτό το λόγο η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν θέσει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλιακών συλλεκτών.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές αντέδρασαν παγκοσμιοποιώντας τις δραστηριότητές τους, με τη δημιουργία εργοστασίων ηλιακών πάνελ σε άλλες χώρες όπως η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι εάν τα κράτη εκπληρώσουν τις κλιματικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι τον περασμένο χρόνο, η άνοδος του τομέα θα συνεχιστεί, με τις θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να τριπλασιάζονται σε 24 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

του Κοσμά Ζακυνθινού
αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s