Επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ προς τον Διοικητή της ΤτΕ σχετικά με τον αποκλεισμό των Διπλωματούχων Μηχανικών από την προκήρυξη 2Κ/2016 του ΑΣΕΠ

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ΤΕΕΕπιστολή προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μετά από διαμαρτυρίες μηχανικών, σχετικά με την προκήρυξη 2Κ/2016 του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού στην ΤτΕ για τεχνικές ειδικότητες, στην οποία δεν προβλέπονται θέσεις Διπλωματούχων Μηχανικών, αλλά μόνο θέσεις ΤΕ και ΔΕ.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην επιστολή του «η ελληνική Πολιτεία, αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο και τη μεγάλη διάρκεια σπουδών Μηχανικού στα Πολυτεχνεία και τα Πολυτεχνικά Τμήματα, έχει διαβαθμίσει τα επίπεδα τεχνικής ευθύνης. Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί, οι οποίοι είναι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων ή των Πολυτεχνικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, έχουν το υψηλότερο επίπεδο Τεχνικής Ευθύνης. Χαρακτηριστικά, μπορούν να εκτελούν εργασίες Μηχανικού (μελέτη, επίβλεψη, εκτίμηση, αποτίμηση, διοίκηση έργου, κ.α.) και να πιστοποιούν την ασφάλεια και την καλή λειτουργία κατασκευών/μηχανών/εξοπλισμού/διεργασιών χωρίς περιορισμό μεγέθους. Αντίθετα, οι απόφοιτοι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων εργάζονται με περιορισμένη Τεχνική Ευθύνη. Στην εν λόγω προκήρυξη φαίνεται να αμελούνται τα παραπάνω και τελικώς να αποκλείονται οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί στις ειδικότητες που τους αφορούν».

Με την επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζητά να εξετάσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αν α) έχει εκπονηθεί κάποια μελέτη,  η οποία να αποδεικνύει ότι, βάσει των νομοθετικά ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων των Μηχανικών και των σύγχρονων  προδιαγραφών,  η περιορισμένη  ευθύνη  καλύπτει  τα  θέματα  της Τράπεζας  και  β) υπάρχει οργανόγραμμα με διαβάθμιση της Τεχνικής Ευθύνης,  το οποίο να εξασφαλίζει την «πυραμίδα» των τεχνικών επαγγελμάτων (διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι Τ.Ε., τεχνίτες) και την αρμοδιότητα εκτέλεσης κρίσιμων εργασιών Μηχανικού.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζητεί, αφού εξεταστούν τα ως άνω  ερωτήματα, να ενεργήσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας με στόχο τη διόρθωση της Προκήρυξης, «για να δύνανται να συμμετέχουν οι συνάδελφοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί».

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s