«Ψήνεται» αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

μηχανικόςΣτην τελική ευθεία προς τις εκλογές των μηχανικών που έγιναν χθες, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να αλλάξει ξαφνικά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα.

Με ξαφνική ανακοίνωσή του την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι προχωρά στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και συστήνει ειδική επιτροπή που θα παραδώσει σε έξι μήνες το πόρισμά της για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.

Σε ρύθμιση που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο, θεσμοθετούνται άλλες τέσσερις ειδικότητες μηχανικών, στις εννέα που υπάρχουν σήμερα. Πρόκειται για τις ειδικότητες των μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και ανάπτυξης, των μηχανικών περιβάλλοντος, των μηχανικών ορυκτών πόρων και των μηχανικών παραγωγής και διοίκησης

Προβλέπεται πλέον πως «τα μέλη του ΤΕΕ εντάσσονται στις ακόλουθες ειδικότητες: α) πολιτικών μηχανικών, β) αρχιτεκτόνων μηχανικών, γ) μηχανολόγων μηχανικών, δ) ηλεκτρολόγων μηχανικών, ε) αγρονόμων-τοπογράφων μηχανικών, στ) χημικών μηχανικών, ζ) μηχανικών μεταλλείων – μεταλλουργών, η) ναυπηγών μηχανικών, θ)ηλεκτρονικών μηχανικών, ι) μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και ανάπτυξης, ια) μηχανικών περιβάλλοντος, ιβ) μηχανικών ορυκτών πόρων, ιγ) μηχανικών παραγωγής και διοίκησης».

Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως «με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η σύσταση και συγκρότηση εννεαμελούς (9) Επιτροπής για την εκπόνηση σχεδίου πρότασης για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος». Υπό τη συγκεκριμένη επιτροπή θα λειτουργούν δέκα τρεις ομάδες έργου οι οποίες «οφείλουν να παραδώσουν πορίσματα μη δεσμευτικού χαρακτήρα» για κάθε μια από τις ειδικότητες του ΤΕΕ. «Η μη υποβολή πορίσματος ενός ή περισσοτέρων από τις δέκα τρεις ομάδες έργου δεν κωλύει την Επιτροπή να υποβάλλει σχέδιο πρότασης και άνευ αυτού».

Η ρύθμιση προκάλεσε, πάντως, την αντίδραση της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s