Ε.Ε.: Η Ανακαίνιση των Κτηρίων «Κλειδί» για την Εξοικονόμηση Ενέργειας

ενεργειακή απόδοσηΤεράστια οφέλη για το περιβάλλον και πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιφέρει η ριζική ανακαίνιση των κτηρίων πάσης φύσεως στην Ευρώπη, δυνάμενη να προκαλέσει έως και 75% μείωση στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση μέχρι το έτος 2050, σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με σχετική καταγραφή του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, τα κτήρια στην ΕΕ είναι «υπεύθυνα» για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης, για το 36% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για το 55% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, επί της ουσίας ο περιορισμός των εκπομπών CO2 και η εξοικονόμηση ενέργειας από το κτηριακό απόθεμα της Ένωσης αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ.

Το κτηριακό στοκ της ΕΕ είναι σχετικά μεγάλης ηλικίας και πάνω από το 40% αυτού έχει ανεγερθεί πριν από το 1960 και το 90% πριν το 1990.

Ο δε ρυθμός με τον οποίο καινούργια κτήρια είτε αντικαθιστούν το παλαιό απόθεμα είτε το μεγαλώνουν, είναι χαμηλός, δηλαδή περίπου 1% ετησίως.

Επομένως, για να περιοριστεί το ενεργειακό αποτύπωμα των κτηρίων χρειάζονται εκτεταμένες ανακαινίσεις, οι οποίες υλοποιούνται μέχρι στιγμής με αργούς ρυθμούς μόλις 1-2% επί του συνολικού κτιριακού στοκ σε ετήσια βάση. Ο τομέας της ανακαίνισης παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικός για την κατασκευαστική δραστηριότητα της ΕΕ, καθώς αντιπροσωπεύει το 57% αυτής.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη σχετική έρευνα, το μέγεθος σε αξία της αγοράς ανακαινίσεων στην Ευρώπη ήταν 109 δις. Ευρώ το 2015 και ο αριθμός των απασχολούμενων σε αυτήν 882.900.

Στο πλαίσιο αυτό έχει υπολογιστεί πως η ετήσια επένδυση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων θα χρειαστεί να αυξηθεί από τα 12 δις. Ευρώ το 2014, σε 60 δις. Ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας στην ΕΕ κατά 20% μέχρι το έτος 2020.

Την ίδια στιγμή, οι ανακαινίσεις θα βάλουν ένα «φρένο» και στο φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, το οποίο αυξάνεται στην ΕΕ, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού, που αδυνατεί λόγω οικονομικής στενότητας, να θερμάνει το σπίτι του, προσέγγισε το 10,2% το 2014, έναντι 9,5% το 2010.

Η ανακαίνιση μπορεί να συρρικνώσει τα ποσά, που απαιτούνται για την θέρμανση των οικιών, εξαιτίας της καλύτερης μόνωσης τους και να ελαφρύνει τον σχετικό λογαριασμό των νοικοκυριών. Να σημειωθεί πως τα περισσότερα νοικοκυριά σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας βρίσκονται στην Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Ουγγαρία.

του Δημήτρη Διαμαντίδη
αναδημοσίευση από B2green.gr

Υποβολή σχολίου