Αναβάλλεται και πάλι ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα

φόρος υπεραξίας«Παγώνει» για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο, έως το τέλος του 2017, η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρει στη Βουλή διάταξη με την οποία θα παρατείνεται μέχρι το τέλος του επόμενου έτους η αναστολή ισχύος του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.

Ο φόρος υπεραξίας θεσπίστηκε το 2013 και ενώ θα έπρεπε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014, στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς κατά την απόπειρα εφαρμογής του και μετά την τροποποίηση των διατάξεων που έγινε το καλοκαίρι του 2014 διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα που ταλαιπώρησαν τους φορολογούμενους και τους συμβολαιογράφους.

Έτσι αποφασίστηκε να ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2016. Πλέον, η αναστολή αυτή θα ισχύσει, εκτός απροόπτου, έως το τέλος του 2017, κάτι που προβλέπεται και στο σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Ένας φόρος λιγότερος…
Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί ένα ακόμα μέτρο φορολογικής επιβάρυνσης στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο συγκεκριμένος φόρος επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Προβλέπεται αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητό του για πέντε τουλάχιστον έτη, ενώ όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

Επίσης προβλέπονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 26). Ειδικά για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002 οι συντελεστές απομείωσης περιορίζονται, καθώς πολλαπλασιάζονται με 0,8.

ΣΕΒ
Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ επισημαίνει την ανάγκη φορολογικής ελάφρυνσης του κλάδου των ακινήτων και της οικοδομής. Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ τονίζει ότι το πρόβλημα της φορολόγησης της κατοχής και μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει μια στέρεη επιστροφή στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η ανάκαμψη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του κατασκευαστικού κλάδου. Την οικοδομή, τα ιδιωτικά έργα για επενδύσεις υποδομών, τα δημόσια έργα με τη μορφή ΣΔΙΤ, μικρά και μεγάλα, καθώς και δραστηριότητες που συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Για τον ΕΝΦΙΑ ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι «τελικά επιβαρύνει περισσότερο τη μεσαία τάξη σε σχέση με τους φόρους εισοδήματος, εξασφαλίζοντας περίπου 3 δισ. ευρώ έσοδα, όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων το 2016 εξασφάλισε 8 δισ. ευρώ και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απουσιάζουν οι ακραίες επιβαρύνσεις για λίγους άτυχους με μεγάλες περιουσίες».

Η υψηλή φορολογία κατοχής ακινήτων, η πολύπλοκη διαδικασία μεταβίβασης και η αβεβαιότητα συμπιέζουν τα έσοδα από μεταβιβάσεις την ώρα που η αύξησή τους θα μπορούσε να συνεισφέρει υγιή έσοδα που θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος τουλάχιστον μιας μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, στα χρόνια της κρίσης ο κλάδος των κατασκευών κατέγραψε μια υποχώρηση της δραστηριότητας και της απασχόλησης που υπερβαίνει κατά πολύ τη μείωση του ΑΕΠ και του συνόλου της απασχόλησης και που καταγράφει πλέον επίπεδα τόσο χαμηλά που δεν συναντώνται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Από την υπερβολική άνθηση της κατασκευής ως μιας εσωστρεφούς οικονομικής δραστηριότητας κατά τα χρόνια της εύκολης ανάπτυξης με δανεικά, με πολλά προβλήματα όπως ο ανεπαρκής χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, οι παραβάσεις της νομοθεσίας και ο ασυντόνιστος και χωρίς οικονομική λογική σχεδιασμός των έργων, ο κλάδος περιέπεσε στο άλλο άκρο, του ακραίου μαρασμού.

Με συντελεστή 15%
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

Για τον πωλητή
Ο συγκεκριμένος φόρος επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Προβλέπεται αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητό του για πέντε τουλάχιστον έτη, ενώ όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

Ελάφρυνση
Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ τονίζει ότι το πρόβλημα της φορολόγησης της κατοχής και μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει μια στέρεη επιστροφή στην ανάπτυξη της οικονομίας.

της Μαρίας Βουργάνα
αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s