Νέο χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε, σταδιακά, τις προηγούμενες ημέρες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσον αφορά τα τρία από τα τέσσερα νομοσχέδια που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον στο opengov.
Πρόκειται για τα νομοσχέδια:
-«Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη», που αφορά την αντικατάσταση του ν. 4269/2014
-«για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», που περιλαμβάνει αντικατάσταση του Ν4178 αλλά και σωρείας νομοθετικών κειμένων για τη δόμηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
-«Τροποποίηση του Ν.2939/2001 – Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και άλλες διατάξεις».
Αρχικά, στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε ότι «την επόμενη εβδομάδα» (δηλαδή την τρέχουσα, που αρχίζει από σήμερα) το Υπουργείο φέρνει «στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χωροταξία», χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό αφορά την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ή αν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και κατατίθεται επισήμως προς συζήτηση.
Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Σαββατοκύριακου, στην ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι η νομοθετική παρέμβαση για την χωροταξία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016, ενώ στις αρχές του 2017 θα ακολουθήσουν άλλες δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην ανακύκλωση και τη δόμηση.
Ωστόσο, τόσο άλλες κυβερνητικές πηγές όσο και δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου για τον χωρικό σχεδιασμό (τον χερσαίο τουλάχιστον…) συναντούν επιφυλάξεις και αντιδράσεις από άλλα παραγωγικά Υπουργεία και το οικονομικό επιτελείο, και κυρίως από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Καρδιά» των αντιδράσεων (αλλά όχι αποκλειστικό θέμα…) είναι οι αντιρρήσεις για τις αλλαγές που προβλέπονται στα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, όπως είναι τα ΕΣΧΑΣΕ, τα ΕΣΧΑΔΑ, οι ΠΟΤΑ κα, με τα οποία προωθούνται οι Στρατηγικές Επενδύσεις. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε κάνει «σημαία» την κατάργηση, αρχικά, των ΕΧΣ και, μετά την πίεση των θεσμών, την τροποποίησή τους. Όμως στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης γνωρίζουν (καθώς από εκεί ξεκινάνε μέχρι τώρα τα ΕΧΣ) ότι μεγάλες επενδύσεις χωρίς ευνοϊκούς όρους στα ΕΧΣ δεν θα προχωρήσουν. Ιδιαίτερη συζήτηση μάλιστα προκαλεί η πρόθεση του ΥΠΕΝ να υποβάλλει αποκλειστικά στον έλεγχό του την εκπόνηση και έγκριση ενός ΕΧΣ, σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα πρακτική όπου το ΥΠΕΝ ήταν μόνο συναρμόδιο για την έγκριση – και φυσικά για την ΜΠΕ που το συνοδεύει. Πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, μιλάνε μάλιστα για αμφίδρομη δυσαρέσκεια μεταξύ επιπέδων (υπουργού – γενικού γραμματέα) της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, λόγω και του συγκεκριμένου ζητήματος… Εν πάση περιπτώσει, επειδή το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που ζητούν και οι θεσμοί, η κυβέρνηση καλείται να λάβει άμεσα τις οριστικές της αποφάσεις και να καταθέσει το νομοσχέδιο για τη χωροταξία, όπως τελικά διαμορφωθεί.
Μένει να διευκρινιστεί από το Υπουργείο το χρονοδιάγραμμα για το 4ο νομοσχέδιο του οποίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, δηλαδή για το σχέδιο νόμου «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014», για τον οποίο κύκλοι του ΥΠΕΝ, μετά την τελευταία ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού προς δημοσιογράφους τόνιζαν ότι είναι προς «άμεση προώθηση» στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda, στελέχη του Υπουργείου εξετάζουν την πιθανότητα το ΥΠΕΝ να συνυποβάλλει στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για τη χωροταξία (χερσαία και θαλάσσια) σε ένα ενιαίο κείμενο.
Μαζί με αυτό εξετάζεται να κατατεθούν, είτε στο σώμα του νομοσχεδίου είτε ως τροπολογίες, τυχόν αναγκαίες διατάξεις για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης (αν προκύψουν κατά τη διαπραγμάτευση) αλλά κυρίως λοιπές εκκρεμούσες επείγουσες διατάξεις, όπως για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, θέμα που έχει αναδείξει με πλήθος ρεπορτάζ η Greenagenda.
Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο που θα αφορά συνολικά ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα, θυμίζουμε ότι εκκρεμεί το θέμα της οριστικής τακτοποίησης των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης, καθώς έχει δοθεί προσωρινή λύση μόνο μέχρι το τέλος του έτους – και σε αυτό το σημείο πιθανόν να χρειαστεί άμεση νομοθετική ρύθμιση για ένα ενδιάμεσο μεταβατικό διάστημα.
Με το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα θα αλλάξει συνολικά το πλαίσιο διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και θα δοθεί οριστική λύση για τους εργαζόμενους. Σίγουρα, μας λένε, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης των Φορέων Διαχείρισης. Παράλληλα όμως στο Υπουργείο επιθυμούν να αυστηροποιήσουν και να εκσυγχρονίσουν το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, οπότε αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν. Τον πήχη άλλωστε σήκωσε ψηλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος σε πρόσφατη συνάντηση με τους δημοσιογράφους έδωσε μεγάλη πολιτική έμφαση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόσο σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και λόγω ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θέλει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να προβάλλει.
Πάντως τα δύο υπουργικά γραφεία (Φάμελλου και Σταθάκη) πιέζουν υπηρεσιακούς και συνεργάτες να ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο μήπως και προλάβουν να δώσουν οριστική λύση στο θέμα των εργαζόμενων χωρίς μεταβατικό διάστημα. Όμως πλέον οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές για δεύτερο (πλην χωροταξίας) νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ στη Βουλή μέχρι την Πρωτοχρονιά…
Τέλος, ιδιαίτερα πολλές συζητήσεις έχουν προκαλέσει, ακόμη και μετά τη διαβούλευση, τόσο το νομοσχέδιο για δόμηση – αυθαίρετα, όσο και για την ανακύκλωση, με τις αντιδράσεις να ποικίλουν. Η νέα πολιτική ηγεσία (Σταθάκης – Φάμελλος) θέλουν να σταθμίσουν που και με ποιους θα συγκρουστούν, χωρίς να αποδέχονται το σύνολο των ρυθμίσεων που είχε ετοιμάσει το προηγούμενο υπουργικό δίδυμο (Σκουρλέτης – Τσιρώνης). Σίγουρα όμως τα νομοσχέδια θα προωθηθούν, αλλά, όπως διαρρέουν ήδη, στις αρχές του 2017, χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση… Πάντως ο νόμος για τα αυθαίρετα έχει πάρει παράταση μόλις μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2017…
του Θοδωρή Καραουλάνη
αναδημοσίευση από greenagenda.gr