Οι δασικοί χάρτες… καίνε τα αυθαίρετα

ΑυθαίρεταΠρόσκληση να υποβάλουν τις καταγραφές τους με τις «οικιστικές πυκνώσεις» απευθύνει ο αρμόδιος υπουργός Σωκράτης Φάμελλος για να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Πρόκειται για διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων που δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο γιατί έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές στις αεροφωτογραφίες του 1945. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν και οι αυθαίρετες οικοδομές.

Η προθεσμία που είχαν οι δήμοι να στείλουν τις προτάσεις τους λήγει στο τέλος του μήνα, αλλά έχει ανταποκριθεί λιγότερο από το 30% των δήμων.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι με εγκύκλιο που έστειλε στους αρμοδίους του Κτηματολογίου παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν και εκ των υστέρων οι προτάσεις των δήμων ώστε οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους χωρίς να επιβαρύνονται από το σχετικό τέλος, το οποίο μειώθηκε με πρόσφατη υπουργική απόφαση για αμφισβητούμενες εκτάσεις έως 20 στρεμμάτων.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι στο σύνολο της χώρας εκτιμάται πως 216 «καλλικρατικοί» δήμοι έχουν στα όριά τους «οικιστικές πυκνώσεις».

Από αυτούς μόνον οι 46, ποσοστό 21,3%, έχουν παραδώσει τις εκθέσεις τους. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα σε δήμους που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει η ανάρτηση δασικών χαρτών.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται 143 δήμοι, από τους οποίους φρόντισαν να τακτοποιηθούν 38, ποσοστό 26,6%. Να σημειωθεί για τις πρώτες αναρτήσεις ότι η προθεσμία υποβολής ενστάσεων λήγει στις 23 Μαρτίου και δεν προβλέπεται να δοθεί παράταση.

Στη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο Σωκράτης Φάμελλος διευκρίνισε ότι τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες ύστερα από μεγάλες πυρκαγιές, όπως αυτές του 2007, και οι αποφάσεις καλύπτουν το σύνολο των εκτάσεων χωρίς να διαχωρίζονται τα χορτολιβαδικά τμήματα.
  • Δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί από χρόνια και έχουν αποκτήσει αγροτοκτηνοτροφικές χρήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται η δυνατότητα εξαγοράς τους με την καταβολή του ενός τρίτου της αντικειμενικής τους αξίας ώστε οι χρήστες τους να αποκτήσουν πλήρη κυριότητα. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση τους, αλλά χωρίς δικαίωμα μεταβίβασης.

Ο αναπληρωτής υπουργός έχει στείλει έγγραφο προς την Κεντρική Ένωση Δήμων, ενώ συναντήθηκε με τον Κ. Αγοραστό, πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών, ζητώντας τη συνεργασία τους για να προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες, να μπουν ξεκάθαροι κανόνες για τις περιοχές δόμησης, να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον και να αποκατασταθούν οι «πληγές» του με τη διαδικασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

της Χαράς Τζαναβάρα
αναδημοσίευση από efsyn.gr

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s