Συνολική αντιμετώπιση για τους δασικούς χάρτες προανήγγειλε η κυβέρνηση

ΑυθαίρεταΝομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Περιβάλλοντος που θα αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα των δασικών χαρτών προανήγγειλαν τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου στη Βουλή, τροπολογίες για τους δασικούς χάρτες κατέθεσαν η Νέα Δημοκρατία και οι ΑΝΕΛ, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι συντόμως θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τοποθετηθεί επί της προτεινόμενης από το κόμμα του ρύθμισης, λέγοντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται και πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση με τη διαδικασία των δασικών χαρτών, ιδιαιτέρως, αγρότες και κτηνοτρόφοι που -κατά απαράδεκτο τρόπο- τα χωράφια τους χαρακτηρίζονται δασικά» και τονίζοντας πως «πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών για όλους».

Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι η τροπολογία της ΝΔ εστιάζει μόνο στο να γίνονται ατελώς οι διαδικασίες ενστάσεων και το πώς θα πληρωθούν τα πρόστιμα και δεν μπαίνει στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος που είναι σύνθετο και έχει πολλές παραμέτρους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης ωστόσο ανέφερε πως η τροπολογία της ΝΔ είχε ως στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν προκύψει σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου Ν. 4389/2016 για τους δασικούς χάρτες και προτείνει την αναστολή της επιβολής και είσπραξης προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2019, οπότε λήγει η διαδικασία ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Ακόμη, σημείωσε ότι δίδεται η δυνατότητα να υποβάλλονται ατελώς αντιρρήσεις από οποιονδήποτε έχει συμφέρον για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Γιώργος Λαζαρίδης υποστήριξε την τροπολογία του κόμματός του, ζητώντας να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση το γεγονός ότι η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση με το θέμα των δασικών χαρτών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν από πλευράς τους την κυβέρνηση για κωλυσιεργία στην προώθηση του έργου.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s