Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ουρανοξύστης 2014!

2013-skyTο Αρχιτεκτονικό περιοδικό eVolo ανακοίνωσε τους νικητές του Διαγωνισμού Ουρανοξύστης 2014. Το βραβείο καθιερώθηκε το 2006 ως αναγνώριση εξαιρετικών ιδεών που αφορούν την κάθετη διαβίωση. Από τότε, το περιοδικό έχει λάβει περισσότερα από 5.000 έργα που οραματίζονται το μέλλον των υψηλών κτιρίων. Αυτές οι ιδέες, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, τα υλικά, τα προγράμματα, την αισθητική και χωρική οργάνωση, αμφισβητούν τον τρόπο αντίληψης της κάθετης αρχιτεκτονικής και της σχέσης της με το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον.

Το 2014, η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από κορυφαία ονόματα στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, επέλεξε 3 νικητές και 20 τιμητικές διακρίσεις. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 525 έργα από 43 χώρες του κόσμου. Οι νικητές επιλέχθηκαν για τη δημιουργικότητα, την ευστροφία και την κατανόηση της δυναμικής και της προσαρμοστικότητας των κάθετων κοινωνιών.

Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Yong Ju Lee από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το έργο του «Vernacular Versatility». Πρόκειται για μια προσαρμογή του Hanok όνομα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα παραδοσιακή κορεάτικο σπίτι. Ένα Hanok ορίζεται από ξύλινο δομικό σύστημα και κεραμοσκεπή. Το καμπύλο άκρο της στέγης ρυθμίζεται για να ελέγχει την ποσότητα του ηλιακού φωτός που εισέρχονται στο σπίτι, ενώ ο πυρήνας του δομικού στοιχείου είναι ένας ξύλινο σύνδεσμος που ονομάζεται Gagu. Το Gagu βρίσκεται κάτω από το κύριο σύστημα οροφής, όπου η στήλη συναντά την ακτίνα και τη δοκό και στερεώνεται χωρίς την ανάγκη πρόσθετων εξαρτημάτων, όπως καρφιά – αυτή η σύνδεση είναι ένα από τα κύρια αισθητικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών σπιτιών της κορεάτικης αρχιτεκτονικής..

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Mark Talbot και Daniel Markiewicz από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το έργο τους «Car And Shell Skyscraper» που προτείνει μια πόλη στον ουρανό του Η νέα πόλη έχει σχεδιαστεί ως μια κάθετη προαστιακή γειτονιά εξοπλισμένη με ψυχαγωγικές και εμπορικές περιοχές.

Η τρίτη θέση απονεμήθηκε στους YuHao Liu και Rui Wu από τον Καναδά, για τη συμμετοχή τους με τίτλο «Propagate Skyscraper: Carbon Dioxide Structure». Αντίθετα από τους συμβατικούς ουρανοξύστες, οι οποίοι βασίζονται σε μεταλλικό σκελετό και σκυροδέτηση, ο ουρανοξύστης προτείνει μια πιο περιβαλλοντικά συνειδητή μέθοδο κατασκευής, έναν εναλλακτικό τρόπο κατοχής και κυριότητας, και, ενδεχομένως, μια ξεχωριστή οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων.

πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s