Αποχή των μηχανικών από έργα, Συμβούλια και Πολεοδομίες

μηχανικόςΕίναι γνωστό ότι με το νόμο 3655/2008 της κ. Πετραλιά, το ΤΣΜΕΔΕ συνενώθηκε με το ΤΣΑΥ και το ΤΑΝ που δημιούργησε το ΕΤΑΑ. Και ως πρόεδρος του ΕΤΑΑ ήταν ο εξαίρετος Αργύρης Ζαφειρόπουλος. Ξαφνικά, η κυβέρνηση τοποθέτησε τελευταία τον αρχιτέκτονα Αντώνιο Σελλιανάκη.

Ο άνθρωπος είναι μεν τίμιος, αλλά με στενές παρωπίδες και θέλει να εφαρμόζει κατά γράμμα τους νόμους και κυρίως επιμένει στην τήρηση του ν. 3986/2011 με τον οποίον αυξήθηκαν αφ’ ενός οι εισφορές των μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ κατά 30%, δηλαδή από 1.900 ευρώ το εξάμηνο, πήγαν 2.500 ευρώ το εξάμηνο, και αφ’ ετέρου στέλνουν στο ΚΕΑΟ όσους χρωστάνε για να αρχίσουν οι κατασχέσεις.

Η Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ που μετέχω, αντέδρασε στο νόμο αυτό και ζήτησε την αναστολή του από τη Δ.Ε. του ΕΤΑΑ και συγχρόνως έδωσε την εντολή στη δ/ντρια Εισφορών Μαρία Λέκκα να μην εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις του νόμου και να στείλει ειδοποιητήρια καταβολής εισφορών με παλαιές τιμές, διότι με την κρίση που περνά ο κλάδος, οι περισσότεροι μηχανικοί αδυνατούν να πληρώσουν αυξημένες εισφορές. Το μόνο που πετύχαμε είναι να εκδοθεί απόφαση από το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ να ανασταλεί η πληρωμή με αυξημένες εισφορές μέχρι 31 Αυγούστου 2014. Μέχρι τότε θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε.

Αλλαγή του νόμου
Βασικά πρέπει το ΤΕΕ να ενδιαφερθεί περισσότερο να πείσει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο κυρίως του ν. 3986/2011, αφού πείσει τους αρμόδιους υπουργούς να φέρουν σχετική διάταξη στη Βουλή (που τελευταία είναι της μόδας να γίνονται τροποποιήσεις νομοσχεδίων σε άσχετα νομοσχέδια). Ελπίζουμε εμείς οι συν/χοι του ΤΣΜΕΔΕ ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και ναι μεν μπορεί να είναι σωστός ο νόμος για ορισμένα Ταμεία, όπως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ., που πρέπει να αυξήσουν την περιουσία τους για να μπορούν να επιζήσουν, αλλά δεν πρέπει να ισχύσει για εύρωστα Ταμεία.

Μία ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι ο νόμος δεν πρέπει να είναι οριζόντιος αλλά να έχει εξαιρέσεις, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις. Εξάλλου η κυβέρνηση, με εντολή των δανειστών μας, θέλει να αφήσει μόνο τρία Ταμεία -ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ- και να διαλύσουν το ΤΣΜΕΔΕ μας. Και τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες του Ταμείου θα τους εντάξουν στον ΟΑΕΕ και τους μισθωτούς στο ΙΚΑ. Κατά τη γνώμη μας, η συρρίκνωση και διχοτόμηση του ΤΣΜΕΔΕ αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα είναι οριστικές και θα αποτελειώσουν το ΤΣΜΕΔΕ.

Πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα στη Δ.Ε. του ΤΕΕ και στη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ και να αγωνιστούμε για τη σωτηρία του Ταμείου μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι, χρειάζεται συσπείρωση όλων των φορέων που απαρτίζουν το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο ποτέ από την ίδρυσή του το 1940 μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην Πολιτεία, αλλά με τη σοβαρή του πολιτική κατόρθωσε να φθάσει την περιουσία του στα 3,93 δισ. ευρώ και ήμασταν όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό. Αλλ’ όμως το κράτος ήλθε με το νόμο με το PSI και μας κούρεψε την περιουσία κατά 53% και έτσι έχουμε σήμερα περιουσία περί τα 2,2 δισ. ευρώ και θέλουν τώρα να μας ενοποιήσουν με τον ΟΑΕΕ για να μας τη φάνε.

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να καταφύγουμε όλοι και κυρίως το ΤΕΕ στα πεζοδρόμια και να διαλαλήσουμε όπως και παλαιότερα το «Κάτω τα χέρια από το ΤΣΜΕΔΕ». Και όχι μόνο αυτό, αλλά πρέπει να γίνουν ημερίδες σε κεντρικότατο ξενοδοχείο της Αθήνας που να διοργανώσουν από κοινού η Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ και η Δ.Ε. του ΤΕΕ. Πρέπει να κληθούν όλες οι αντιπροσωπείες του ΤΕΕ πανελλαδικά και να βγουν τα κατάλληλα ψηφίσματα ότι πρέπει να σταματήσουν να προωθούν σχέδιο διάλυσης του ΤΣΜΕΔΕ.

Πρέπει να κλονισθεί η κυβέρνηση. Θα πρέπει να σταματήσουν επ’ αόριστον να εκτελούνται δημόσια έργα και να σταματήσουν όλα τα έργα σε πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας. Η αποχή των μηχανικών από τα Συμβούλια και τις Πολεοδομίες που μετέχουν. Η συνταγή πέτυχε πριν από πολλά χρόνια που ίσως θυμούνται οι παλαιότεροι. Νομίζω ότι το ίδιο πρέπει αναλογικά να πράξουν και οι γιατροί και οι δικηγόροι. Δεν μπορούν τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΤΑΑ να οδεύσουν στον ΟΑΕΕ. Η δήθεν συνένωση που επικαλείται η κυβέρνηση ότι θα βελτιώσει τα λειτουργικά έξοδα των διοικήσεων δεν μας πείθει.

Μόνο έτσι, ίσως μπορέσουμε να πείσουμε να μην προωθήσει η κυβέρνηση σχέδιο διάλυσης του ΤΣΜΕΔΕ. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Την αποκλειστική ευθύνη για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν για να μη διαλυθεί το ΤΣΜΕΔΕ, φέρουν η Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ και η Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. και συνεπώς ο Ιωάννης Γαμβρίλης και ο Χρήστος Σπίρτζης που έχουν στο παρελθόν δείξει δείγματα της αγωνιστικότητάς των. Θα πρέπει να έλθουν σε επαφή και να διαπραγματευθούν με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης. Πρέπει να ζητήσουν να εξαιρεθεί η ενοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ με το ΕΤΑΑ και να παραμείνουμε όπως είμαστε σήμερα. Τουλάχιστον να μας ενοποιήσουν με το Ταμείο των δημοσιογράφων, που είναι και αυτό αρκετά εύρωστο.

Νομίζω στην προσπάθεια αυτή πρέπει να έλθει αρωγός και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ κ. Αντώνης Σελλιανάκης, ο οποίος, με τις γνωριμίες του με το Μαξίμου, θα βοηθήσει και αυτός στην προσπάθεια. Κατά τη γνώμη μας, την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι τρεις (3) προαναφερθέντες πρόεδροι. Εμείς πάντως οι συν/χοι του ΤΣΜΕΔΕ θα σηκώσουμε ψηλά τη σημαία μας και θα αποστείλουμε σχετικά έγγραφα από τώρα στους φορείς ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ, ότι πρέπει να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση από αύριο. Η πείρα έχει δείξει ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να πεισθεί η κυβέρνηση και να μην περιλάβει στο σχέδιο νόμου τις βλαπτικές διατάξεις για το ΤΣΜΕΔΕ, διότι εάν περιληφθούν τότε θα είναι δυσχερεστάτη η θέση μας και θα αποτύχουμε.

Εμπροσθοφυλακή
Πάντως, εμείς οι συν/χοι του ΤΣΜΕΔΕ όσο και οι συν/χοι του ΤΣΑΥ βρισκόμαστε στην εμπροσθοφυλακή. Έτσι, ο πρόεδρος των συν/χων του ΕΤΑΑ και συγκεκριμένα ο Χρήστος Καραπάνος επισκέφθηκε τον υπουργό την προηγούμενη εβδομάδα και αφού ανέπτυξε το θέμα, ότι δηλαδή αυτό θα ήταν καταστροφικό, μπόρεσε και απέσπασε σχετική δήλωση από τον κ. υπουργό ότι δεν θα ενταχθεί το ΕΤΑΑ στον ΟΑΕΕ και μάλιστα ότι θα εντάξει το Ταμείο των δημοσιογράφων στο ΕΤΑΑ. Ελπίζουμε να κρατήσει το λόγο του ο κ. υπουργός και δεν πρέπει να υποκύψει στις υποδείξεις των δανειστών μας.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s