Ακίνητα: Μετατίθεται η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

ακίνηταΤην παράταση καταβολής της πρώτης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξετάζει πλέον σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς καθυστερεί η εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9, ενώ πλησιάζει ο χρόνος που πρέπει βάσει του νόμου να πληρωθεί η πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός καθώς, με βάση τις ενδείξεις που έχουν, η εκκαθάριση δεν πρόκειται να τελειώσει νωρίτερα από τις 25 Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά θα αργήσουν να αποσταλούν στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι εκτός του ότι θα έχουν ελάχιστο χρόνο να καταβάλουν το προβλεπόμενο ποσό του φόρου θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση της Εφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η εκκαθάριση του Ε9 θα είχε ολοκληρωθεί έως και τις 18 Ιουλίου, όμως από τη μια το γεγονός ότι καθυστέρησε να ανοίξει η εφαρμογή του Taxis, αλλά και από την άλλη το ότι όταν λειτούργησε διαπιστώθηκε πως δεν μπορούσε να βγάλει σωστά το φόρο -διότι από το αρχείο εντύπων Ε9 δεν προέκυπταν βασικά στοιχεία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ- οδήγησαν στην ανατροπή των αρχικών σχεδιασμών.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν λάβει εντολή να ετοιμάζουν τις σχετικές τροπολογίες οι οποίες θα κλείνουν όλα τα «κενά» που υπάρχουν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 και τον υπολογισμό του φόρου. Για το λόγο αυτό, πάντως, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις, είτε για «συγχώνευση» των δύο πρώτων δόσεων είτε για τη μετάθεση όλων των δόσεων κατά ένα μήνα εάν καθυστερήσουν κι άλλο τα εκκαθαριστικά.

Συγκεκριμένα, το πρώτο «σχέδιο» προβλέπει να πληρωθούν δύο δόσεις μαζί τον Αύγουστο, ενώ το δεύτερο να υπάρξει συνολική μετατόπιση και των έξι δόσεων κατά ένα μήνα προκειμένου η τελευταία να πληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου 2015, καθώς η εν λόγω «μεταφορά» δεν δημιουργεί δημοσιονομικό πρόβλημα, καθώς έσοδα που εισπράττονται το πρώτο δίμηνο μπορούν να λογιστούν στο προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος φόρος υπολογίζεται ότι θα αποδώσει 2,65 δισ. ευρώ, όμως κορυφαία στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις «δυσάρεστες» για τους ιδιοκτήτες και ο τελικός λογαριασμός να είναι μεγαλύτερος, αφού εκτιμάται ότι η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών έχει υποεκτιμηθεί.

Κατά μέσο όρο 20% υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στις πραγματικές αξίες των ακινήτων τους θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού ο ΕΝΦΙΑ λαμβάνει ως βάση υπολογισμού, όχι τις εμπορικές αλλά τις σημαντικά υψηλότερες αντικειμενικές τιμές που ισχύουν στην πλειονότητα των περιοχών, οδηγώντας σε πρόσθετους φόρους ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτό άλλωστε και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί και να ξεπεράσουν το στόχο των 2,65 δισ. ευρώ, με δεδομένο άλλωστε ότι ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους κ.λπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι ιδιοκτήτες κτισμάτων θα πληρώσουν φόρο από 2 έως και 13 ευρώ/τ.μ., οι οικοπεδούχοι από 3 έως και 9.000 ευρώ/στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια ο φόρος θα υπολογίζεται με βασικό συντελεστή 1 ευρώ/στρέμμα, ενώ επιβάλλεται και ο συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ για όσους έχουν περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Βέβαια η επιβάρυνση που προκαλεί ο «συμπληρωματικός» Ενιαίος Φόρος θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον ΦΑΠ, αφού ο νέος φόρος έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο κατά 100.000 ευρώ και συντελεστές φορολόγησης μειωμένους σε σύγκριση με τον ΦΑΠ. Ειδικότερα, το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο του ΦΑΠ ήταν 200.000 ευρώ, ενώ οι συντελεστές του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου ξεκινάνε από 0,1% και φθάνουν μέχρι 1%, ενώ του ΦΑΠ κυμαίνονται από 0,2% έως 2%.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τους μεγάλους «χαμένους» του ΕΝΦΙΑ είναι και οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.

Οι επιφάνειες όλων αυτών των περιπτώσεων πρέπει να έχουν ήδη δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στην πραγματική τους κατάσταση στο Ε9 που υπέβαλαν, προκειμένου να υπαχθούν στο νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητης Περιουσίας.

Πηγή:

  • Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ | Σελίδες 1-3 | 16/07/2014

Υποβολή σχολίου