Ηλεκτρονική έκδοση άδειας οικοδομής από το 2015

οικοδομική άδειαΞεκινά εντός των επόμενων ημερών η πιλοτική εφαρμογή ηλεκτρονικής έκδοσης της οικοδομικής άδειας, μέσω του Ενιαίου Συστήματος Υποβολής, Έγκρισης και Ελέγχου Πολεοδομικών Αδειών Δόμησης, που υλοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, το κέντρο της Αθήνας, η Κόρινθος , τα Χανιά και το Ηράκλειο. Από τις αρχές του 2015 θα εφαρμοστεί πανελλαδικά.

Με το πρόγραμμα αυτό το ΤΕΕ προσδοκεί να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης των αδειών, καθώς, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων με το ψηφιακό αποτύπωμα σε όλα τα κτίρια της χώρας για την ταυτότητα του κάθε κτιρίου με στοιχεία για το πώς παρήχθησαν τα σχέδια, ποιοι έχουν περάσει από αυτό, ποιος το έχει εγκρίνει ή απορρίψει, και τυχόν τροποποιήσεις, έτσι ώστε να μπει ένα φρένο στην αυθαιρεσία και να απλοποιηθεί ταυτόχρονα η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών.

Επίσης επιτυγχάνεται θεαματική μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία στον συγκεκριμένο τομέα προκαλούσε απίθανες καθυστερήσεις στη νόμιμη οικοδόμηση και, ήταν παράγοντας «γέννησης» της αυθαίρετης δόμησης.

Όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας, θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο στάδια.

Δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας έκδοσης της οικοδομικής άδειας, με ειδικό κωδικό πρόσβασης θα έχουν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους, τόσο οι μηχανικοί και αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης, όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.

Μέσα από το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα θα συνδέεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας με την έκδοση της ταυτότητας του κτιρίου και ταυτοχρόνως θα γίνεται δίχως ανθρώπινη παρέμβαση, ο προσδιορισμός του επιθεωρητή δόμησης , από τη λίστα των 2.500 μηχανικών που έχουν ήδη διαπιστευτεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για τις περιοχές όλης της χώρας, προκειμένου να κάνουν αυτοψίες κατά τα προβλεπόμενα στάδια κατασκευής κάθε νέας οικοδομής.

Το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και μελέτες σε ηλεκτρονική μορφή, η αίτηση θα εισάγεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης για έλεγχο και τυχόν παρατηρήσεις, η άδεια θα εκδίδεται μετά την έγκριση των απαιτούμενων σταδίων και η όλη διαδικασία ελέγχου όπως το ιστορικό μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον Μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και στο ΥΠΕΚΑ.

Έτσι, θα επιτυγχάνεται η πλήρης ηλεκτρονική τεκμηρίωση των στοιχείων του φακέλου μιας άδειας, η δυνατότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας χωρίς επίσκεψη μηχανικών και ιδιοκτητών στις Υπηρεσίες Δόμησης, η πλήρης τεκμηρίωση της τυχόν χρονικής καθυστέρησης στην έκδοση μιας άδειας, η κατάργηση της γραφειοκρατίας και η μείωση του κόστους για την δημιουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας των νέων Κτιρίων.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s