Έρευνα για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Αγορά ΑκινήτωνΑυξημένες κατά 700% θα πρέπει να είναι οι αγοραπωλησίες κατοικιών τα επόμενα χρόνια προκειμένου να φτάσουν στα επίπεδα της χρονιάς – ρεκόρ, δηλαδή στο 2008-2009. Τότε είχε πουληθεί το 3,5% του συνόλου των ακινήτων στην Ελλάδα, δηλαδή γύρω στις 220.000 μονάδες. Λίγα χρόνια αργότερα, και μετά τη λαίλαπα, το 2013, οι πωλήσεις έπεσαν στο 0,25% του συνολικού αποθέματος, δηλαδή γύρω στις 16.000 κατοικίες, στοιχείο που καταδεικνύει την κατάρρευση του κλάδου και τον δρόμο που έχει να διανυθεί μέχρι να βγει από την κρίση.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από την ΕΠΠΑ (Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων Ελλάδας), μαζί με έρευνα για το προφίλ του αγοραστή ακινήτων, Έλληνα και ξένου.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Θ. Μπόσδας, η φετινή χρονιά αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και εκτιμάται πως αν η κυβέρνηση προσφέρει την απαιτούμενη φορολογική «ανάσα», οι συναλλαγές έχουν την προοπτική ακόμα και να διπλασιαστούν σε σχέση με το 2013. «Εκτίμηση της ΕΠΠΑ είναι ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα για την επόμενη τριετία, με πιθανή μια περαιτέρω διόρθωση της τάξης του 5% από τις προηγούμενες πραγματοποιηθείσες τιμές. Είναι γεγονός ότι οι ζητούμενες τιμές παραμένουν τελείως ενδεικτικές (εικονικές σε πολλές περιπτώσεις), καθιστώντας την ονομαστική πτώση τιμών να είναι μεγάλη, πλην όμως η σωστή διαχείριση της πληροφορίας από επαγγελματίες στελέχη της κτηματαγοράς επιτρέπει τους εμπλεκόμενους να γνωρίζουν τόσο την τρέχουσα αξία, όσο και τα τελικά περιθώρια διαπραγμάτευσης». Αναφορικά με το προφίλ των αγοραστών, βασικό στοιχείο είναι ότι ο Έλληνας αγοράζει ξανά. Το 86% αυτών παίρνουν σπίτι με μετρητά και μόνος ένας στους δέκα παίρνει δάνειο. Από τους αγοραστές, το 72,7% είναι Έλληνες, το 13,3% προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. και το 14% από τρίτες χώρες, κυρίως Ρωσία, Κίνα και αραβικές χώρες που βρίσκονται κοντά στη μεσογειακή λεκάνη.

του Βασίλη Σ. Κανέλλη
αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s