Αντιδράσεις ΕΚΧΑ για το Κτηματολόγιο

Κατά του Οδικού Χάρτη που επεξεργάστηκε η Παγκόσμια Τράπεζα σχετικά με τη λειτουργία του Κτηματολογίου τάχθηκαν χθες τα στελέχη της ΕΚΧΑ Α.Ε. Με επιστολή τους προς τη διοίκηση της ΕΚΧΑ, οι διευθυντές και υποδιευθυντές της εταιρείας τάσσονται κατά της λογικής της συνδιαχείρισης των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποθηκοφυλακείων που προωθεί ο προτεινόμενος Οδικός Χάρτης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η τελευταία είναι σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της κτηματογράφησης στη χώρα μας, και αμείβεται με περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΚΧΑ βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος χάρτης οδηγεί σε μια διαιώνιση του συστήματος των μεταγραφών και υποθηκών, μόνον που αυτή τη φορά θα γίνονται μέσω ψηφιοποιημένων συμβολαίων. Αντίθετα οι ίδιοι προκρίνουν το έργο της κτηματογράφησης έτσι όπως ξεκίνησε από το 1995 και παρά τις καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί έως σήμερα.

 «Η προτεινόμενη “συνδιαχείριση” και ο σχεδιασμός της εγείρουν, αναπόφευκτα, ζητήματα διαδικαστικά και λειτουργικά, οφειλόμενα αφενός στις μη ομοειδείς συνθήκες που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν και αφετέρου στην υποτίμηση των βασικών αρχών που αυθεντικά έχουν καθιερωθεί, αφού η έννοια της συνδιαχείρισης δεν είναι εναρμονισμένη με την αυθεντική βούληση της πολιτείας για τη λειτουργία του Κτηματολογίου…», αναφέρει η σχετική επιστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι η διακοπή της κτηματογράφησης έτσι όπως συντελείται σήμερα και αντί αυτού, η ψηφιοποίηση περίπου 1 τρισ. σελίδων συμβολαίων που βρίσκονται στα υποθηκοφυλακεία.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s