«Πονοκέφαλοι» λόγω ΕΦΚΑ με το…καλημέρα και στο ΤΜΕΔΕ

Παρενέργειες και στο ΤΜΕΔΕ δημιούργησε η λειτουργία του ΕΦΚΑ, γεγονός που έχει φανεί κατά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας του ενιαίου φορέα. Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κώστας Μακέδος, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στη Λάρισα σε εκδήλωση του παραρτήματος Κεντροδυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ για να ενημερώσει τα μέλη του παραρτήματος για τον «νέο Ασφαλιστικό Νόμο 4387/2016 και τη λειτουργία του νέου φορέα ΤΜΕΔΕ» ήταν σαφέστατος. Το ΤΜΕΔΕ λειτουργεί παράλληλα με τον ΕΦΚΑ και υπάρχει μια σειρά δομών που πρέπει να στήσει, ενώ υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως η λειτουργία των συμβουλευτικών επιτροπών που δεν λειτουργούν, καθώς και οι επιμέρους επιτροπές που ορίζει ο νόμος. Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι και το τι θα γίνει με την περιουσία του ταμείου.

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Για τον κλάδο μας, το 2017, επιπλέον, διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα μετά από την κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ. Από τη μια ο ασφαλιστικός μας φορέας, ο οποίος ακολούθησε την υποχρεωτική πορεία που επέβαλε η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Παρά τις διαφωνίες μας. Παρά τις τεκμηριωμένες και μάλιστα αναλογιστικά, ενστάσεις μας. Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο κλάδος μας δεν εισακούστηκε.

Η εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΚΑ αλλά και ο εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις αλλά και αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις. Για να μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κερδίσουν το δικαίωμα της επιβίωσης. Γιατί χωρίς βιώσιμο και ενεργό τον κλάδο των μηχανικών δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

Από την άλλη η δημιουργία του ΤΜΕΔΕ, του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ως καθολικού διαδόχου του ΤΣΜΕΔΕ στον τομέα της Πιστοδοσίας και Εγγυοδοσίας, αποτέλεσε φωτεινή εξαίρεση που ούτε αυτονόητη ούτε και εύκολη υπήρξε. Πολεμήθηκε και πολεμάτε -επιτρέψτε μου να πω – ακόμη και σήμερα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αποτέλεσε σημαντική επιτυχία για τον κλάδο μας που όλοι πλέον κατανοούν. Καθώς αφενός αποτελεί αναγνώριση του μεγέθους της συμβολής του στον οικονομικό κύκλο της χώρας και αφετέρου αποτελεί σπουδαίο εργαλείο για την υποστήριξη, την αναβάθμιση και την μεγέθυνσή του.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s