Κρύβουν τα αυθαίρετα οι δήμοι και μπλοκάρουν τους δασικούς χάρτες

Τον κίνδυνο να μείνει στα χαρτιά η κύρωση των δασικών χαρτών, προκαλώντας απώλειες ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες, δημιουργεί η άρνηση των δήμων να προσκομίσουν στοιχεία, σχετικά με τα όρια των οικισμών τους αλλά και τα αυθαίρετα.

Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υπεύθυνοι για την επισήμανση στους Δασικούς Χάρτες των ορίων των οικισμών, όπως τα όρια αυτά έχουν εγκριθεί με πράξεις της Διοίκησης και των ορίων των οικισμών που έχουν οριοθετηθεί με άλλες διατάξεις.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, απέστειλε στην ΚΕΔΕ την τρίτη κατά σειρά επιστολή από τις αρχές του χρόνου, με την οποία ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες, επισημαίνοντας τις συνέπειες για τους πολίτες από την μεγάλη αδράνεια των ΟΤΑ.

Στο υπουργείο αναφέρουν ότι 4 στους 10 δήμους δεν έχουν δώσει στοιχεία και χωρίζουν τους ΟΤΑ σε δύο κατηγορίες. Εκείνους που προσκόμισαν ελλιπή στοιχεία και δεν έδωσαν ακριβή αριθμό αυθαίρετων οικισμών οπότε θα χρειαστεί να δώσουν και συμπληρωματικά στοιχεία και όσους δεν προσήλθαν ποτέ στις υπηρεσίες.

«Η ανταπόκριση των Δήμων, στην ανωτέρω υποχρέωσή τους, είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αμφισβητήσεις για περιοχές κατοικίας και να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να κινδυνεύουν με απώλεια δικαιωμάτων σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων και να υπονομεύεται μελλοντικά το έργο των Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων» αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η οριοθέτηση διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών καθώς τους αποτρέπει από την υποβολή ατελών, αλλά άσκοπων αντιρρήσεων, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, ενώ μεταθέτει τις περιοχές των οικιστικών πυκνώσεων για επίλυση των θεμάτων της δασικής νομοθεσίας στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την περιβαλλοντική και πολεοδομική τους διαχείριση.

Η υπόθεση των δασικών χαρτών έχει βραχυκυκλώσει από τη μία λόγω της άρνησης των δήμων να δώσουν στοιχεία, από την άλλη, από τις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων. Τις τελευταίες το υπουργείο αποφάσισε να αντιμετωπίσει με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου, το οποίο δίνεται η δυνατότητα να εξοφληθεί σε 100 δόσεις. Το υπουργείο έχει προχωρήσει παράλληλα και στη δημοσίευση σε ΦΕΚ σχετικής ΚΥΑ, που εντάσσει σε ατέλεια τις αντιρρήσεις που υποβάλλουν στους αναρτημένους δασικούς χάρτες οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

της Μαριάννας Τζάννε
αναδημοσίευση από NewMoney

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s