Εκπτώσεις στον φόρο ακινήτων για οικόπεδα «αγνώστου αξίας»

ΕΝΦΙΑΣημαντικές μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε χιλιάδες κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς της χώρας προβλέπουν οι νέες τροποποιήσεις στις διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που πρόκειται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, στο «παρά πέντε» της έκδοσης των εκκαθαριστικών για την πληρωμή του νέου αυτού φόρου.

Οικόπεδα για τα οποία τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν επαρκούν για τον ορθό υπολογισμό της φορολογητέας αξίας και το σωστό υπολογισμό του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ θα αντιμετωπίζονται από το υπουργείο με τον πιο ευνοϊκό για τους φορολογούμενους τρόπο, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι δυνατοί συντελεστές προσδιορισμού της αντικειμενικής τους αξίας.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται πάρα πολλές περιπτώσεις οικοπέδων κυρίως σε περιοχές εντός κωμοπόλεων, μικρών πόλεων, χωριών και οικισμών, όπου ο ακριβής προσδιορισμός της γεωγραφικής θέσης στους χάρτες που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών είναι αδύνατος.

Επιπλέον, ευνοϊκότερο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας και συνακόλουθα σημαντική μείωση του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ προκύπτει και για ορισμένες αστικές ζώνες όπου για τον προσδιορισμό των Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδου απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας. Πρόκειται για οικόπεδα που βρίσκονται σε μεγάλους δήμους, όπως ο Δήμος Αθηναίων, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, ο Ταύρος, ο Αγ. Ιωάννης Ρέντης, η Κηφισιά, η Αγία Παρασκευή, τα Σπάτα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, τα Τρίκαλα και η Πρέβεζα.

Επίσης σημαντικές μειώσεις, από 10% έως και 90%, αναμένεται να προκύψουν κι από τις τροποποιήσεις στο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας ορισμένων οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, αλλά εντός των ορίων οικισμών Τροποποιήσεις Πέραν των ευνοϊκών αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των φορολογητέων αξιών για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ σε χιλιάδες περιοχές της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους διαπιστώσουν ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναγράφουν υπέρογκα ποσά φόρου λόγω λαθών ή παραλείψεων στα στοιχεία που είχαν δηλώσει οι ίδιοι στα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2014 να υποβάλουν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2014 νέες διορθωτικές δηλώσεις Ε9 χωρίς την επιβολή κυρώσεων, ώστε τα λάθη που προκάλεσαν την υπέρμετρη φορολόγηση να εξαλειφθούν και να εκδοθούν εκ νέου τα εκκαθαριστικά με το φόρο αισθητά μειωμένο.

Σε περίπτωση όμως που από τη νέα εκκαθάριση προκύπτει μείωση του ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερη των 300 ευρώ η εφορία θα έχει το δικαίωμα να διενεργήσει έλεγχο. Δυνατότητα εκ νέου υποβολής διορθωτικών δηλώσεων Ε9 παρέχεται εξάλλου και για τα έτη 2011 -2013.

Η ηγεσία του υπ. Οικονομικών εξετάζει εξάλλου το ενδεχόμενο να καθορίσει τις προθεσμίες εξόφλησης των 6 μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ στα τέλη των μηνών Αυγούστου 2014 – Ιανουαρίου 2015 αντί για Ιούλιο – Δεκέμβριο 2014. Το «λίφτινγκ» Αναλυτικά, οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν τα εξής:

1. Προβλέπεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες στην Περιφερειακή Ενότητα στην οποία βρίσκεται ένα ακίνητο το οποίο υπόκειται σε κύριο ή και σε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, τότε για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας του θα λαμβάνονται υπόψη οι κατώτερες αντικειμενικές αξίες της Περιφέρειας.

2. Καθορίζεται, για ορισμένες κατηγορίες οικοπέδων, ευνοϊκότερο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών προκειμένου να υπολογιστούν ο κύριος και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

  • Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης τους, λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, ως τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) θα λαμβάνεται υπόψη η μικρότερη τιμή.
  • Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011, στις οποίες δεν υπάρχει τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, ως Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου λαμβάνεται η τιμή 0,60.

3. Καθορίζεται για ορισμένες άλλες κατηγορίες οικοπέδων ευνοϊκότερο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών προκειμένου να υπολογιστεί ο κύριος ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις οικοπέδων όπου από τις τηρούμενες πληροφορίες στη βάση δεδομένων του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων δεν προκύπτουν τα στοιχεία προσδιορισμού της τιμής του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), τότε για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ, ο ΣΑΟ θα υπολογίζεται σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες:

  • Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με όρους δόμησης οικισμών προϋφισταμένων του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων, ανεξάρτητα από τπ χρήση τους και τη δυνατότητα κατάτμησής τους σε μικρότερα άρτια οικόπεδα, ο ΣΑΟ θα προσδιορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου και σύμφωνα με τις τιμές των περιπτώσεων «κατοικία, ακάλυπτα οικόπεδα και λοιπές χρήσεις» ή «κατοικία και ακάλυπτα οικόπεδα» του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας, κατά περίπτωση.
  • Για οικόπεδα που η τιμή του ΣΑΟ επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους, ως ΣΑΟ θα λαμβάνεται υπόψη αυτός που είναι ευνοϊκότερος για το φορολογούμενο, ανά περιοχή ή περίπτωση.
  • Για οικόπεδα που βρίσκονται σε 37 περιοχές της χώρας που από τους πίνακες τιμών για τον προσδιορισμό του ΣΑΟ απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας, θα λαμβάνονται οι τιμές ΣΑΟ που δίδονται στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε.
  • Για οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικοδομικών τετραγώνων που τέμνονται από μία ή περισσότερες οριογραμμές διαφορετικών ΣΑΟ, θα λαμβάνεται υπόψη ως τιμή ΣΑΟ η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.

4. Μειώνεται σημαντικά, κατά 10% έως και 90%, η φορολογητέα αξία που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το μικτό σύστημα προσδιορισμού της αξίας.

Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι η φορολογητέα αξία θα προκύπτει από το γινόμενο της συνολικής τιμής εκκίνησης του οικοπέδου, του συντελεστή οικοπέδου, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 1, της επιφάνειας του οικοπέδου και του ποσοστού συνιδιοκτησίας αναλόγως του είδους εμπραγμάτου δικαιώματος. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη και ο Συντελεστής Οικοπέδου, ο οποίος σε πολλές περιοχές της χώρας είναι χαμηλότερος από τη μονάδα (κυμαίνεται από 0,1 έως και 0,9) και μπορεί να μειώσει την τελική φορολογητέα αξία κατά 10% έως και 90%!

5. Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων, προκειμένου να υπολογισθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, θα λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου ή του εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού καθώς και ποσοστό επί της αξίας της πλήρους κυριότητας του ακινήτου στην περίπτωση δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας, επικαρπίας, επιφανείας ή οίκησης, με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων, βάσει των οποίων υπολογίζεται ο κύριος φόρος.

Πηγή:

  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Σελίδες 1-20-29 | 18/07/2014

Υποβολή σχολίου