Η χρήση ορυκτών καυσίμων «πρέπει να είναι παρελθόν έως το 2100»

καύσιμαΗ απεριόριστη χρήση των ορυκτών καυσίμων πρέπει να εξαλειφθεί σταδιακά μέχρι το 2100, προκειμένου να αποφευχθεί μία επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος, τόνισε η ομάδα εμπειρογνωμόνων που εργάστηκε με τη στήριξη του ΟΗΕ.

Σε μια σκληρή όσο και διεξοδική έκθεση, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί και πρέπει να παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Εάν αυτό δεν συμβεί, ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «σφοδρή, διάχυτη και μη αναστρέψιμη» βλάβη. Η αδράνεια, όπως τόνισε ο ΟΗΕ, θα κοστίσει πολύ περισσότερο από ό, τι τα αναγκαία μέτρα.

«Η επιστήμη μίλησε» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon. «Δεν υπάρχει καμία ασάφεια στο μήνυμα των επιστημόνων. Οι ηγέτες πρέπει να δράσουν. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» σημείωσε.

«Αυτοί που επιλέγουν να αγνοήσουν ή να αμφισβητήσουν τα επιστημονικά στοιχεία που εκτίθενται σαφέστατα στην έκθεση αυτή, μας βάζουν όλους σε κίνδυνο, όπως και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry.

Η έκθεση της IPCC δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην Κοπεγχάγη, μετά από μια εβδομάδα έντονης συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων και των κυβερνητικών αξιωματούχων.

«Είναι η πιο πλήρης εκτίμηση για την κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ποτέ», τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius και η υπουργός Οικολογίας Ségolène Royal κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους σε «παγκόσμια και άμεση κινητοποίηση» εναντίον της κλιματικής αλλαγής η οποία συνιστά «μια σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα, τη διατροφική ασφάλεια και την υγεία».

«Οι πρώτες της επιπτώσεις είναι αισθητές παντού στον κόσμο και ο δρόμος που ακολουθούμε σήμερα θα οδηγούσε σε μια άνοδο της θερμοκρασίας πολύ πάνω από τους 2 βαθμούς Κελσίου που είναι αποδεκτοί», τονίζουν οι δύο υπουργοί, οι οποίοι στα τέλη του 2015 θα προεδρεύσουν στο Παρίσι της ετήσιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s